Secțiunea dedicată artiștilor în Biblioteca Vie a Diversității

Forumul Diversității Culturale poftește publicul la Biblioteca Vie a Diversității, pentru un tip de lectură (cel puțin) neconvențională. În loc de cărți, iubitorii de povești frumoase sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România, ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică pe care le-au moștenit.

Biblioteca Vie a Diversității este organizată de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, susținută de Modernism.ro și prezentată în cadrul Forumului Diversității Culturale, ediția II, între 3 și 5 noiembrie 2017, la ARCUB Gabroveni, București

Diferențele culturale, care reprezintă o resursă valoroasă pentru îmbogățirea patrimoniului cultural național, duc adesea la discriminare, intoleranță și respingere. Conceptul de Bibliotecă Vie a Diversității își propune să stimuleze dialogul între reprezentanții unor culturi, etnii și naționalități diferite, să atragă atenția asupra multiculturalității și a diversității, sub toate formele lor, și să combată prejudecățile, stereotipurile și lipsa toleranței.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită: cititorii aleg „cartea” pe care doresc să o citească pe baza catalogului de prezentare a bibliotecii. Cărțile pot fi „răsfoite” prin intermediul dialogului. Cititorii pot împrumuta cărțile pentru o perioadă limitată de timp, apoi le returnează și, dacă sunt curioși să citească alte basme, sunt invitați să împrumute celelalte cărți disponibile.

Biblioteca Vie a Diversității propune cititorilor o secțiune specială dedicată artiștilor de diferite origini etnice stabiliți în România, ale căror cariere au fost influențate de moștenirea etnică și culturală. Cititorii sunt invitați la o incursiune în diversitatea culturală națională, având ocazia să descopere poveștile de viață, relațiile cu România și experiențele artistice și culturale ale acestora.

Până la start-ul Forumului Diversității Culturale, Modernism.ro va prezenta poveștile de viață ale unor artiști reprezentanți ai minorităților naționale și ale noilor grupuri etnice, pe care îi veți putea cunoaște la București, pe 4 noiembrie 2017, la Biblioteca Vie a Diversității, alături de alți reprezentanți ai minorităților vechi și noi din România.

Forumul Diversității Culturale, ediția II, 3-5 noiembrie 2017, este inițiat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.