Institutul Cultural Maghiar din București, în colaborare cu Curtea Veche Publishing, va organiza marți, 15 decembrie la ora 19.00 o lansare online a volumului O scurtă istorie a secuilor de Hermann Gusztáv-Mihály.

La evenimentul online vor participa autorul cărții, domnul Hermann Gusztáv-Mihály și istoricul Sorin Mitu, iar discuția dintre cei doi va fi moderată de Marius Motoca din partea Curtea Veche Publishing.

Evenimentul va putea fi urmărit online pe pagina de facebook al Institutului Cultural Maghiar:

https://www.facebook.com/InstitutulCulturalMaghiar

eveniment: https://www.facebook.com/events/400844997828758

cartea se poate comanda: https://www.curteaveche.ro/p/o-scurta-istorie-a-secuilor

Conform mărturiei autorului, aceasta este prima carte pe care a conceput-o și a scris-o de la bun început în română, nu în maghiară, limba sa maternă. A renunțat la etapa traducerii pentru a se transpune mai ușor în ipostaza cititorului român, căruia îi este în primul rând adresat acest volum și, totodată, căruia i se cere să privească realitațile prezentate din alte perspective decât cele cu care a fost obișnuit. Volumul oferă o viziune de ansamblu începând de la caracteristicile geografice regionale, Evul Mediu și până la epocile cele mai moderne, abordând – la timpul istoric – şi chestiunea autonomiei care este în continuare un subiect ascuțit în viața publică românească.

Directorul executiv al Curtea Veche Publishing, Némethi Barna, a declarat că pentru editura Curtea Veche Publishing era important ca istoria secuilor să fie descătușată de mituri. ”Am considerat că este important să regândim toate lucrurile despre care am crezut că le cunoaștem. (…) Cartea nu vine cu o nouă ipoteză, ci încearcă să prezinte cu profesionalism rezultatele cercetărilor arheologice, precum și diferite documente istorice” a precizat Némethi Barna în declarația sa dată Agenției de Presă MTI.

Hermann Gusztáv-Mihály (n. 1955) este doctor în istorie și predă istorie și istoria culturii la Universiatea Babeș-Bolyai, filiala din Odorheiu Secuiesc. Este specialist în istoria secuimii din secolul al XVIII-lea și până în prima jumătate a secolului XIX-lea. Are publicate nouă cărți (dintre care două în română) și peste șaizeci de sudii în reviste și antologii de specialitate. A efectuat cercetări privind istoria politico-administrativă a Ținutului Secuiesc și s-a concentrat  asupra aspectelor privitoare la evoluția mentalităților diferitelor categorii sociale din această zonă.

Sorin Mitu (n. 1965) este profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Este specialist în istoria Transilvaniei, imagologie comparată și studiul naționalismului. În 1998 manualul său de istorie a provocat o dezbatere aprinsă în publicistica românească. Pe lângă numeroasele studii publicate în diferite reviste de specialitate, este autorul a zece cărți care tratează diferite aspecte ale istoriei României din secolul XIX până în secolul XXI.

KÓSA András László
director culture.hu/bukarest