În perioada 21 septembrie – 9 decembrie, la Centrul de Artă Contemporană „Bunkier Sztuki” din Cracovia va fi deschisă publicului expoziția Orient, curatoriată de Michal Novotný, co-curator Anna Bargiel. Selecția celor peste patruzeci de artiști invitați include şi şase artişti din România şi Republica Moldova: Aurora Király, Matei Bejenaru, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Pavel Brăila şi Anetta Mona Chişa.

Expoziția reprezintă o „meditație asupra Europei Est-Centrale”. Curatorul ei, Michal Novotný (Centrul pentru Artă Contemporană FUTURA, Praga), a invitat în proiect artiști reprezentând generații și statuturi diferite – aflați în circulație sau uitați. Cu toții sunt legați de Europa Est-Centrală – unii dintre ei au plecat din regiune, alții și-au propus să locuiască în ea. Expoziția a fost prezentată anterior la Centrul pentru Artă Contemporană „Kim?” din Riga (20 aprilie – 20 mai 2018) și, într-o formă specială, cu titlul Somewhere in Between. Contemporary Art Scenes in Europe, la Palatul Artelor Bozar din Bruxelles (20 iunie – 19 august 2018).

Proiectul expozițional este realizat cu sprijinul Programului „Europa Creativă” al Uniunii Europene, iar Institutul Cultural Român de la Varșovia, în calitate de partener al proiectului, susţine participarea la evenimentele de deschidere a expoziției a artiștilor Aurora Király, Matei Bejenaru și Pavel Brăila.

Expoziția Orient construiește o perspectivă asupra istoriei acțiunilor artistice, menită să submineze modelul hegemonic care consideră arta țărilor Europei Est-Centrale drept o reacție întârziată la tendințele occidentale ori o producție ideologică instrumentalizată. Pune sub semnul întrebării judecățile simplificate, concentrându-se asupra legăturilor care au existat între centrele culturale din țările unde nici mișcările artistice, nici limbajul formal folosit de artiști nu au fost unitare. Orient vrea să demonstreze și să respingă limitările teritoriale false și închipuite. Atrage atenția asupra necesității formulării unor noi metode de cercetare și reguli de comunicare între artiștii și creatorii din aceste regiuni ale Europei, care pentru multă vreme au fost excluși din istoria internațională oficială a artei. Proiectul repune în discuție, într-un mod critic, chestiunile istoriei și moștenirii moderniste, rezolvării problemelor propriei istorii, identității, reinterpretării istoriei artei, dar și traumei și amneziei colective. Atrage, totodată, atenția asupra practicilor diverse prin intermediul cărora arta ajunge la public, analizează semnificația acestor practici pentru relațiile extinse dintre artă și societate.

Galeria de Artă Contemporană Bunkier Sztuki este o instituție binecunoscută în mediul cultural cracovian. Fondată în anul 1965, ca pavilion expozițional al artelor, își desfășoară neîncetat activitatea de promovare a artelor vizuale, avându-și sediul în centrul istoric al Cracoviei.

Galeria deține o impresionantă colecție de pictură, grafică și sculptură care, din anii ’90, s-a lărgit cu lucrări video, obiecte și fotografii. În ultimii ani, li s-au adăugat creații precum spectacole vizuale, sculpturi lingvistice, diagrame virtuale, instalații olfactive sau interactive în spațiul urban.