Institutul Cultural Român din Berlin organizează pentru prima data în Elveţia, la galeria Barbara Seiler din Zürich, un important proiect expozițional “Just Another Brick in the Wall“.

Titlul trimite la cunoscuta piesă a formaţiei Pink Floyd, dar şi la Zidul Berlinului şi la ideea de schimbare radicală a unui sistem politic, cu urmările pe care le aduce o astfel de schimbare în viaţa artiştilor şi a sistemului cultural. Expoziţia, dublată de o dezbatere cu câteva dintre cele mai reprezentative centre de artă contemporană din România explorează responsabilitatea individuală a artiştilor vizavi de sistemul politic. Printre artiştii expuşi se numără Rudolf Bone şi Lia Perjovschi.

Expozitia are loc între 8 decembrie 2011 și 7 ianuarie 2012 la Galeria Barbara Seiler, cunoscută pentru promovarea artiștilor experimentali, promovaţi frecvent şi prin participarea la târgurile internaţionale de artă de la Rotterdam şi Zürich.

Lia Perjovschi & Rudolf Bone

Paradis Garaj

Rudolf Bone

Rudolf Bone

H'Arta

Club Electroputere

Centrul de Introspectie Vizuala

Biroul de Cercetari Melodramatice

Curatorul expoziției, Olga Ștefan promite o expoziție dinamică cu lucrări, instalații, performance, proiecții video și elemente de documentare ale unor centre de artă contemporană și galerii: grupul H’Arta (Maria Crista, Rodica Tache şi Anca Gyémánt), Centrul pe Analiza Artei (CAA), Paradis Garaj (Ştefan Tiron şi Claudiu Cobilanschi), Club Electroputere, Biroul Melodramatic (Irina Popa şi Alina Gheorghe), Centrul de Introspecție Vizuală (Alina Şerban), Galeria Plan B, care vor sintetiza conceptele de “alternativ” și “mainstream” de pe scena de artă românească.

Pe 9 decembrie va avea loc o dezbatere despre situația scenei artistice din România în contextul socio-economic actual. Se vor pune în discuție strategii de dezvoltare și recuperare ale decalajului artistic și cultural faţă de celelalte țări din Europa. La dezbaterea moderată de Olga Ștefan vor participa: Alina Șerban (Centrul de Introspecție Vizuală), Adrian Bojenoiu și Alexandru Niculescu (Club Electroputere), Mihai Pop (Galeria Plan B) și Esther Eppstein, fondatoarea Message salon, cel mai vechi spațiu artistic alternativ din Zürich.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe www.facebook.com/pages/Rumänisches-Kulturinstitut-Berlin

Foto: Angela Toader, prin amabilitatea ICR Berlin