În data de 11 martie 2018, la ora 11.30, la Museu Regional do Vinho din Redondo, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează vernisajul expoziţiei de fotografie Roménia Nobre e Real, în  cadrul celei de-a VII-a ediţii a festivalului Saberes e Sabores de Outras Gentes, desfăşurat anual în localitate. Evenimentul a fost programat în deschiderea festivalului, imediat după deschiderea oficială, fapt de natură să sublinieze importanţa acordată de partenerul portughez calităţii actului artistic şi participării româneşti în general.

Expoziţia este organizată în contextul sărbătoririi în acest an a Marii Uniri şi cuprinde 40 de fotografii ale câtorva dintre reşedinţele familiei regale române, adevărate bijuterii arhitecturale: Palatul Regal din Bucureşti (azi Muzeul Naţional de Artă al României), Palatul Elisabeta, Palatul Cotroceni, Palatele Peleş şi Pelişor din Sinaia, Castelul Bran, Vila Marelui Voievod Mihai din Eforie Nord, Vila Reginei Maria din Mamaia, Palatul Reginei Maria din Balcic. Monumentele enumerate sunt opere semnificative ale unor arhitecţi precum Paul Gottereau, Karel Liman, Duiliu Marcu şi Horia Creangă.

Autorul expoziţiei, fotograful José Luís Jorge, un bun cunoscător şi prieten de cursă lungă al României, a plecat (cu sprijinul ICR Lisabona) în aventura care l-a dus la descoperirea a ceea ce el numeşte „mici paradisuri ascunse“, după ce a găsit „îngropat“ într-o arhivă, unul dintre jurnalele lui Fernando Lara Reis, cel mai mare călător portughez din secolul XX. În 1932, la întoarcerea din Macao, acesta a trecut şi prin România. Întâmplarea a făcut ca, în timp ce vizita o expoziţie de „artă fotografică“ la Bucureşti, Fernando Lara Reis să o întâlnească pe regina Maria care, ulterior, l-a şi invitat la reşedinţa sa de la Palatul Cotroceni. Mai târziu, Lara Reis a scris în Jurnalul său că „mi s-a împlinit dorinţa de a o vedea pe cea mai frumoasă regină a tuturor timpurilor.“

Expoziţia la Museu Regional do Vinho din Redondo va fi deschisă până în 31 martie 2018, de marţi până duminică, între orele 10:00-13:00 şi 14:00-18:00.

Institutul Cultural Român de la Lisabona