Mâine, 9 noiembrie, începem ediţia cu numărul 25 a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad. Declarăm deschisă seria de întâlniri ale publicului cu poveştile teatrale venite din toate colţurile ţării şi din afara graniţelor. Vor fi zece seri de teatru clasic la Arad, împărtăşite cu emoţie şi bucurie publicului fidel care a făcut din Festival ceea ce este astăzi.

În anul în care celebrăm împreună 25 de ani de existenţă, venim în întâmpinarea publicului cu o ofertă teatrală valoroasă, de neratat, demnă de o ediţie aniversară.

Zece trupe din Bucureşti şi din ţară vor veni la Arad pe parcursul Festivalului: Teatrul ACT Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români,Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, unteatru, Teatrul „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, organizatorul şi gazda evenimentului, deschide Festivalul cu o premieră, Scufiţa Verde în regia lui Ştefan Lupu, studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca vin la Arad cu două spectacole create chiar de ei, iar muzicianul Cári Tibor alege să celebreze cei 15 ani pe care i-a dedicat muzicii de teatru tot pe scena FITCA.

Două spectacole din străinătate vor veni la Arad: „Cum vă place”, regia Nikita Milivojević, coproducție Teatrul Naţional Niš şi Teatrul din Kruševac, Serbia şi „Jocuri în castel”, regia Méhes László, producție a Teatrului Naţional Pécs, Ungaria.

Cei 25 de ani de Festival ne responsabilizează şi avem convingerea că universurile create de  Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Ștefan Lupu, Alexandru Mâzgăreanu, Mihai Bendeac vor suscita interesul unui public mereu în căutarea poveștilor de viață spuse prin intermediul teatrului.

Mâine, 9 noiembrie, ora 18.45, în foaierul Sălii Mari, pătrundem în universul Festivalului cu fragmente din spectacolul de Commedia dell’Arte, Un’Anima, al studenţilor-actori de la Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj.

De la ora 19.00, vă prezentăm o poveste  incitantă, ce tratează teme esențiale precum cea a morții sau a sexualității – Scufiţa Verde: „O poveste care se desfășoară într-un spațiu aparte – pădurea. Este un spațiu periculos, inițiatic, poate să fie foarte… dark sau poate să fie foarte luminos, iar jocul acesta de umbre și lumini în pădure are o simbolistică profundă și aparte”. (Ştefan Lupu, regizor).

Premiera Teatrului arădean îi are în distribuţie peZoltan Lovas, Cecilia Lucanu-Donat, Alina Vasiljiević, Oana Kun, Angela Petrean Varjasi, Robert Pavicsits, Carmen Vlaga Bogdan, Andrei Elek, Ștefan Statnic, Marian Parfeni, Carmen Butariu.

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Studio, revin studenţii clasei prof.univ.dr.habil. Miklós Bács, lect.asoc. Irina Wintze, asist.dr. Camelia Curuțiu-Zoicaș, Tudor Lucanu, Ciprian Scurtea, cu un scenariu colectiv pe texte de William Shakespeare şi Christopher Marlowe. Se numeşte The Crown / Coroana şi, preţ de aproape două ore, vă vor purta prin universurile unor personaje celebre precum Ioana d’Arc, Richard al III-lea, Henric al VI-lea, Lady Grey, Lady Macbeth, Margaret, Arthur, Duce de Bretania, sau Lady Constance.

La ora 19.00, o întâlnire mult aşteptată: Legături primejdioase de Christopher Hampton după romanul lui Choderlos de Laclos, în regia lui Cristi Juncu, decorul şi costumele Cristina Milea, creaţia muzicală Ada Milea. Un spectacol într-un cadru feeric, un joc de intrigi amoroase produs de Teatrul Mic din Bucureşti. Cu Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Cezar Grumăzescu, Silvana Mihai, Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Beatrice Peter, Ionuț Vișan.

Ziua de luni, 11 noiembrie, are în tolbă alte două spectacole pe texte clasice.

De la ora 15.00, în Sala Mare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă un spectacol non-verbal în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, pornind de la piesa lui Mihail Sebastian. Steaua fără nume e o oază de linişte într-o lume a comunicării generalizate, pe multiple canale și prin diverse tipuri de limbaj. Actorii îşi asumă, alături de regizor, ideea că exprimarea corporală poate fi un mod sincer de a-ți comunica atitudinile și sentimentele, de a crea o altă lume.

„Cu toții ne-am pus într-un «disconfort» creativ din care să rezulte o performanță artistică. Prin acest tip de limbaj, spectacolul se distanțează ușor de piesa lui Mihail Sebastian, punând în valoare o latură stranie și deosebit de poetică. Plecând de la replica «Nicio stea nu se abate din drumul ei», am construit un spectacol despre o lume mică, rămasă în loc și condamnată la stagnare.” (Alexandru Mâzgăreanu)

Seara, de la ora 20.30, tot la Sala Mare – un spectacol bazat pe textul primei comedii originale a lui Vasile Alecsandri: Salba dracului, creat de regizorul Alexandru Dabija la Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi. „Este un spectacol de atitudine. Vorbește despre o temă universală, despre o temă foarte veche – rușinea să aparţii unei civilizații extrem de diferite, mai primitivă decât societatea occidentală. Când diferențele sunt atât de mari, se cultivă o stare a rușinii, care are ca revers un tip de fudulie și un tip de revoltă a populației respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune?! (…) Să vină lumea și să se bucure. E ceea se cheamă un spectacol popular, de distracție.” (Alexandru Dabija)

Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad împlineşte în acest noiembrie 25 de ani de la prima ieşire la public. Un public care l-a primit cu braţele deschise şi alături de care a crescut şi a devenit un loc al experienţelor teatrale de neuitat. Vă așteptăm, aşadar, seară de seară la Festival pentru a vă împărtăși din magia și resursele inepuizabile ale teatrului!

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU CLASIC, ARAD 2019

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI

Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad alături de Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Local al Municipiului Arad

Finanţat de: UNITER – Uniunea Teatrală din România

Parteneri: Auto Schunn, MedLife, Webasto, Mix Studio, Hueman Advertising, Selgros,

BALADE – magazinul de vinuri, Handsome, Activ Club, Luky Brands

Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Revista Amfiteatru, Radio Arad, INARAD.TV, TV Arad, Pro FM, Modernism, Agenția de Carte, Arad Events, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ – ştirile care te deşteaptă, Glasul Aradului, News-AR.ro, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, LiterNet, BookHub