UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA organizează în perioada 3 – 10 iulie 2012, expoziţia “Privirea fericirii” aparţinâd tânărului sculptor Vlad Berte. VERNISAJUL EXPOZIŢIEI va avea loc la GALERIA CASEI MATEI, MARŢI, 3 IULIE 2012, ORA 18.00.

Doctorand al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, Vlad Berte se află la a doua sa expoziţie personală în spaţiul Galeriei Casa Matei, după ce a expus acolo în primăvara anului 2010 o serie de lucrări grupate sub titlul „Vreau să fiu bărbat”.

Pornind de la definiţia din dicţionar a termenului „criză”: fază primejdioasă şi hotărâtoare în viaţa socială, constând într-o manifestare violentă a contradicţiilor economice, politice şi sociale, expoziţia se construieşte in jurul acestei noţiuni, artistul transferând semnificaţiile termenului în planul creaţiei artistice şi al imaginii în general.

Proiectul „Privirea fericirii” sintetizează o parte din ceea ce percepem noi astăzi ca fiind un impas / o criză a adevăratelor valori sociale. Valorile sunt alterate prin procese digitale, iar apoi simplificate până la nivelul codului binar, devoalând astfel o stare de superficialitate activă.

Fragmentarea şi constrângerea libertăţii unei imagini perfect întipărite în memoria noastră impune o recontextualizare, o forţare a limitelor tolerate. În momentul în care o reprezentare este privată de o parte a atributelor sale, ea este inevitabil simplificată, deci devine mult mai uşor lizibilă. Însă ea suferă transformări de percepţie, asociere şi atribuire devenind maleabilă, simplificată şi temperată în faţa receptorului.