13 decembrie, 18:30, Instituto Cervantes din Bucureşti

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher vă invită la inaugurarea expoziţiei “Viaţa romilor. Lungo Drom”, care va avea loc miercuri, 13 decembrie, orele 18:30, la Instituto Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 38).

Evenimentul va include şi un recital de poezie în limbile spaniolă, română şi romani, în acompaniament de chitară şi ţambal, susţinut de artişti de etnie romă, moment oferit de Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher.

Locurile sunt limitate. Rezervări la telefon: 021 318.11.03.

Expoziţia este împărţită în două mari capitole: “Viaţa trăită” trecutul, începând cu migraţia iniţială din India şi până la finele anilor ’70 în Spania, şi “Viaţa viitoare” o radiografie a prezentului şi a ceea ce se aşteaptă de la relaţia dintre romi şi restul populaţiei în anii ce vor veni. “Vidas Gitanas” (Viaţa romilor) spune povestea poporului rom spaniol, dincolo de prejudecăţi şi clişee, prezentând moştenirea lăsată de acesta şi profundele sale influenţe asupra culturii spaniole. Expoziţia aduce în prim-plan viaţa de zi cu zi a romilor, atât de puţin cunoscută: felul în care trăiesc, meseriile practicate, îngemănarea trecutului cu prezentul, modul în care au trecut peste greutăţi până în zilele noastre şi provocările cu care se confruntă.

Romii reprezintă cea mai importantă populaţie minoritară din Europa, dar şi una dintre cele mai puţin cunoscute de societăţile majoritare. În ciuda istoriei grele pe care au parcurs-o timp de secole, aceştia au rămas aproape necunoscuţi, la aceasta contribuind şi faptul că au fost respinşi de societăţile în care au trăit. Toate acestea au dus la o ignorare a realităţii romilor şi, implicit, la o îndepărtare de această comunitate prezentă pe continentul nostru de peste 500 de ani. Expoziţia îşi propune să faciliteze această cunoaştere a istoriei romilor spanioli şi a contribuţiei lor la patrimoniul cultural al Spaniei.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, Acción Cultural Española (AC/E), Fundación Instituto de Cultura Gitana

Partener: Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher

Program de vizitare: 13 decembrie 2017 – 17 februarie 2018 (cu excepţia perioadei cuprinse în intervalul 22.12.2017 – 03.01.2018 şi a zilei de sâmbătă 10.01.2018)

Luni-Vineri, 09.00 – 19.00

Sâmbătă, 09.00 – 15.00

Duminică – închis

Intrarea este liberă.