V E R N I S A J

Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Construcim

Joi, 14 septembrie, ora 19.00. La Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha, Asociația Culturală Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, demers gândit în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse  de artistul vizual Marius Leonte și de tinerii săi invitați – doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

Fiecare lucrare invită la introspecție. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul. Copacii – tornadă atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, și mai înalți decât un stat de om. Unul din artiști sondează în propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii. Cine a învins frica de moarte, a învins viața. Un altul e gata să-și bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaștere.

Noroc că suntem legați pe viață. Pe strada Episcop Augustin Pacha din Timișoara va fi expusă lucrarea ”Doi”, un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

De joi, 14 septembrie, timp de 14 zile, sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor, vor putea fi admirate în spațiul de la Casa Artelor –  Galeria Pygmalion, Galeria Subterana, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha.

Alaturi de Marius Leonte expun în cadrul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim șapte emergenți timișoreni, absolvenți excepționali, astfel:

Marius Leonte      / “Doi”/ oțel sudat/14m x 2m x 3,5m (h)

Cătălin Bătrânu    / “Control” / fibră de sticlă / 1m x 5m x 1m (h)

Eugeniu Țibuleac / “Control” / fibră de sticlă și oțel sudat / 3m x 3m x 3m (h)

Ilie Duță                / “Copacii TORNADĂ”/ plastic și oțel sudat / 4m x 15m x 3,5m (h)

Baraka               / “…..”/ fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Baraka               / “…..”  / fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Baraka               / “…..”/ fibră de sticlă / lemn / material textil /monitor video (4m x 3m x 1,5m) 

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. ”Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi”, arată Leonte. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat , între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte, artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe lângă sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Proiectul de față este susţinut de Constructim S.A., sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

Parteneri strategici:

Constructim S.A.,

Primăria Municipiului Timișoara / Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021,

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș / Casa Artelor,

Universitatea de Vest Timișoara / Facultatea de Arte si Design,

Fundația Herczeg / Egeria,

Casa Studenților Timisoara,

Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș,

Enoteca Amphora / Fundația Rubin.

Parteneri media: De Banat, Banatul Meu, Banatul Azi, Citește Altfel, Digi24 Timișoara, Gazeta din Vest, Impact Press, Orașul Timișoara, Live Timișoara, Pressalert, Renașterea Bănățeană, Sursa de Vest, Tele Europa Nova, Timișoara Știri, Timpolis, TVR Timișoara, Urby App, UVT TV, Tion, Opinia Timișoarei, Modernism, Timișoara 24 Fun, Plaja cu gânduri, Ceașca de cultură, Știri pentru copii, Ziarul Timișoara, Dunia, Blogul lu Andra, Fundația Rubin, RAT, Observator de Timiș, Black Light, VS Design.

Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim este recomandat de Radio Guerilla.

Desfasurarea proiectului poate fi urmarita pe pagina de Facebook InstalArt

***

Fotografii: Cosmin Damian