INTERFERENȚE la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

În perioada 18 septembrie – 7 octombrie, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor László Botár, Csaba Fazakas și Dan Ștefan Minea, intitulată „Interferențe”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 18 septembrie, ora 19.00. Evenimentului i se alătură cu un moment muzical de excepție Doris Iorga, bursiera a Fundației Principesa Margareta a României. Expoziția reprezintă prin esență un discurs marcat de o alăturare plastică dată de abordarea gestuală comună dar și interferențe profesionale care i-a adus în repetate rânduri pe simeze.

„Formula de expunere dovedește crearea unui grup integru care reușește să transmită un mesaj unitar printr-un registru de semne/gesturi specific. Desprins de figurativ și parcă de realitate, discursul curatorial se conturează pe un traseu ce valorifică emoția. Croită în spatele unui simulacru, pictura dezvăluie stări a căror sursă este fructificată diferit. Personalitate fiecărui artist ascunde subiecte de cercetare plastică materializate prin căi de expresie ce oscilează de la unicitatea fiecărei clipe trăite, încărcătura actului pictural și experimentul artistic de factură grafică. Căutarea de adevăr își găsește pârghii în teza lui Jean Baudrillard cu titlul ,,Simulacre și simulare” care dezbate diferența dintre ,,adevăr” și „fals” sau dintre „real” și „imaginar”. Dacă „trecerea de la un spațiu a cărui curbură nu mai este cea a realului, nici a adevărului, era simulării se deschide” prin sisteme de semne ce urmăresc să transmită privitorului sensul unor trăiri. În cheia acestor stări, sensul se definește prin plasticitatea gestului pictural, originalitatea căutărilor artistice și coerența mesajului. Astfel, expoziția aduce pe simeze căutări plastice închegate în jurul unor interferențe menite să reflecte interioritatea și nevoia de adevăr în pictură”. Ana Neagoe, curator

László Botár s-a născut în 1959 la Miercurea Ciuc. În 1978 a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu Mureş. Între 1980-1984 a urmat studiile la Secţia design a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (din 1990), face parte din Breasla „Barabás Miklós” (din 1994), Asociaţia Mondială a Artiştilor Plastici Maghiari din Stockholm (din 1995). Este membru fondator al grupării artistice „Studio 9”, organizator a mai multor tabere de creaţie. Operele sale sunt prezente la numeroase expoziţii din ţară şi peste hotare precum Budapesta, Stockholm, Chişinău, Berlin, Los Angeles, Torun, Roma, Dubai, Viena. Lucrările sale monumentale pot fi întâlnite la Miercurea Ciuc, Sâncrăieni, Ciceu şi Salina Praid. În prezent este coordonator de arte vizuale la Centrul Cultural Judeţean Harghita.

Csaba Fazakas s-a născut în 1959 la Miercurea Ciuc. În prezent trăiește și activează la Viena. A început studiile la Târgu Mureș în calitate de elev de liceu studiind pictura, grafica și ceramica. Și-a continuat studiile la Universitatea de Științe din Pécs, Facultatea Artă apoi la Universitatea de Științe, Budapesta, Facultatea Științe sociale și Universitatea Ungarei de Vest, Facultatea de Pedagogie. Mai târziu și-a perfecționat cunoștințele, învățând în particular de la maeștrii Mircia Dumitrescu (la sfârșitul anilor 1970 în București), Arnulf Rainer și Adolf Frohner ( între 1990-1992 la Viena). Publicul a putut vedea picturile sale în cadrul numeroaselor expoziții personale și de grup de la București până la Budapesta, de la Viena până la Tokyo.

Dan Ștefan Minea (n. 1951, Podul Iloaiei, Iasi), artist vizual cu specializarea pictură. In 1977 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, sectia pictură. Din 1980 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, filiala București și din 2005 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România, filiala Brașov. Din 1977 înregistrează numeroase participări la expoziții de artă din țară și străinătate. În perioada 1977 – 1980 a fost muzeograf al Muzeului Judetean de Etnografie Slobozia, Direcția de Patrimoniu. Lucrări semnate de Dan Ștefan Minea se găsesc în colecţii publice și private din: Romania, Grecia, Franța, Germania, Italia, Israel, SUA, Liban, Ungaria.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 18 septembrie – 7 octombrie 2017, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.