Transfigurare – solo show Sorin Purcaru, la Tiny Griffon Gallery din Nürnberg, Germania

 9 iunie – 15 iulie 2017

“Cu expozitia de acuarele „Transfigurare“, Sorin Purcaru isi continua parcursul artistic de grafician si acuarelist, construit de-a lungul anilor in paralel cu cariera sa de sculptor recunoscut si premiat.

Fascinatia pentru culoare si mai ales pentru transparenta  culorilor de apa, marturisita public nu o data, completeaza talentul sau de grafician, intr-un demers inceput mai degraba ca o documentare a panopliei sale de personaje, a centaureselor si pastratoarelor, inaripate sau nu, de chei – devenite sculpturi in bronz, si continuat in serii de acuarele cu viata si identitate proprii, prezentate in expozitii de grafice, mai intai de grup, apoi personale.

« Transfigurare », cel mai recent solo-show al sau, vernisat vineri, 9 iunie, la Tiny Griffon Gallery din Nurnberg, se inscrie intre expozitiile care nu creeaza tensiune, fie aceasta si sinergetica, intre opera sculpturala si cea grafica a lui Sorin Purcaru, fiind compusa exclusiv din doua serii de acuarele, ambele de data recenta, exploatand o tema recognoscibila si recurenta pentru Purcaru : cea a oamenilor metamorfici. De la cunoscutele ‘centaurese’ create in urma cu cativa ani, pana la femeile-aripa, femeile-zbor din ultimele sale creatii in bronz, transformarea morfologica urmarita de artist transcede formele figurative si devine, din ce in ce mai mult, abstractiune. Figurile umane, conturate cu precizie si eleganta in tus, devin pete de culoare cu forme nedefinite, muguri sau flori gata sa izbucneasca – in ambele serii (cea a oamenilor-culoare si cea a oamenilor-muguri) explozia de energie fiind, in mod cert si independent de paleta de culori folosita, expresie plastica a deplinei descatusari.

Marturisite de catre artist ca forme de transpunere a unor trairi si experiente intense si extrem de personale, acuarelele din expozitia « Transfigurare » folosesc repetititv combinatii cromatice cu efecte neasteptate si foarte diferite. Pot fi relativ usor identificate, dincolo de seria carora le apartin, lucrarile ‘dramatice’, dominate de albastru marin, in toate variatiile de intensitate, si cu accente de galben, violet, purpuriu, uneori insotite de folosirea negrului, si lucrarile ‘solare’, in nuante de roz, violet, gaben si verde, lucrari in care transparentele culorilor de apa contribuie la senzatia perceptiei unui spatiu eteric. Mai putin numeroase, lucrarile din paleta ‘solara’, panotate astfel incat expresia celor ‘dramatice’ sa nu devina dominanta, ofera, prin contrapunctul luminos, o exceptionala fluiditate intregii expozitii.

« Transfigurare » ramane pe simeze pana la jumatatea lunii iulie si marcheaza, temporal, aparitia albumului de autor Sorin Purcaru (la editura DanaArt), album care trece in revista exclusiv parcursul acestuia in domeniul sulpturii. Ramane ca graficianul si acuarelistul Sorin Purcaru sa primesca, si el, intr-un viitor poate nu prea indepartat, propriul sau album, pe care originalitatea si forta expresiei sale artistice le merita.”

curator Cristina Simion