Pentru Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), vineri 30 septembrie, AnnArt prezintă două expoziţii, acasă şi in deplasare:

gheorghe-fikl

–      Gheorghe Fikl, El Angel Exteminador, pictură, în spaţiul de la Palatul Ştirbei, Calea Victoriei 107 (punctul 70 pe harta NAG) –  curatori Gabriela Massaci şi Dan Lazea 

şi

maia-oprea

–       Maia Oprea, Stivuire, pictură şi instalaţie-obiect, în spaţiul galeriei AnnArt, strada Paris 39 (punctul 6 pe harta NAG) – curator Raluca Băloiu 

 

De ce sunt speciale aceste evenimente ?

gheorghe-fikl-el-____ngel-exterminador-ll gheorghe-fiklbaroque-ulei-pe-panza

În primul rând, prin expoziţia El angel exterminador (Îngerul exterminator) semnată de Gheorghe Fikl, vizitatorii au prilejul să vadă în premieră absolută, lucrarea ce dă titlul seriei,  El angel exterminador şi totodată, in premieră la Bucureşti, lucrări care deja fac istorie: recent expuse la Muzeul Naţional de Artă din Timisoara, în expoziţia Baroc|Urban, aceste lucrări de mari dimensiuni (peste 400 x300 cm), au avut o contribuţie majoră şi un impact public excepţional în contextul candidaturii caştigătoare a Timişoarei pentru Capitală Culturală Europeană.  

Apoi, pentru cei familiarizati cu opera lui Fikl, noua serie de lucrări va prilejui surpriza întâlnirii cu o transformare subtilă a peisajului vizual şi de idei: întrând într-un dialog deschis cu opera cinematografică a lui Luis Bunuel, artistul reia şi re-inventează reperele sale cunoscute, somptuos-baroce şi ludice, într-un univers tulburator,  în care compoziţia capată adâncimea reflecţiei critice asupra condiţiei omului/animal, martor şi participant într-un timp istoric care devine tot mai formal în stereotipiile sale şi care totodată  ne duce cu gândul la un dezolant  sfârşit de lume.     

De reținut că expoziţia El angel exterminador va fi prezentată o singură noapte la Bucureşti si este de ne-ratat şi pe seama faptului că trei din lucrările seriei au fost deja cumpărate de un colecţionar portughez, urmând, din 1 octombrie, să intre într-o importantă colecţie privată de artă.    

Un detaliu suplimentar care credem ca va place publicului vizitator: pe parcursul expoziţiei nocturne vom difuza înregistrări ale unor piese de chill-jazz, compuse şi interpretate la pian de Gheorghe Fikl! Artistul va fi prezent în expoziţie întreaga noapte, disponibil pentru discuţii informale cu vizitatorii. 

maia-stefana-oprea-lucrand-la-tablite-afara 4-transmografie-4-103-x-115-cm-2015 

Maia Ştefana Oprea, tânăra câştigătoare a premiului AnnArt 2016, va fi ghidul propriei sale expoziţii Stivuire, însoţind vizitatorii galeriei AnnArt prin straturile multiple de memorie cuprinse în picturile şi instalaţia-obiect aflate în expunere până pe 8 octombrie. Lucrările compun în mod impresionant un timp personal multiplu, care devine vizibil şi tangibil şi pe care, într-un moment de graţie, privitorii îl pot resimţi ca fiind şi al lor.

Creatoare a unei arhive sui generis, Maia Ştefana Oprea este inventatoarea unui material-aliaj propriu: o mixtură organică din resturi de fructe şi flori uscate, cenuşă, pagini din cărţi, coji de ouă şi alte lucruri “de aruncat” pe care, măcinate intr-o pasta groasă, le investeşte cu valoarea  stranie a unei noi materii izvorâte din miezul pământului. Cele peste 80 de tăbliţe, obţinute prin uscare la soare şi parafate cu câte o însemnare de lectură personală,  populează marea bibliotecă-arhivă  creînd un univers de acumulare /stivuire ce evocă forța sensibilă a unui muzeu al unei vieți de om.

Tot noaptea albă de vineri 30 septembrie, la ora 21, lansăm la AnnArt şi catalogul expoziţiei Stivuire – cu autografe, prăjituri House of Cookies şi vin roşu oferit de Carpatvin pentru cei vrednici 🙂

Bonus pentru connoisseurs: pe parcursul nopţii albe, compozitorul Vlaicu Golcea, el înşusi un explorator excepţional al interferenţelor sunet-pictură-performance,  curatoriază un program de muzică electro-acustică ce va  însoţi expoziţia  Maia Ştefana Oprea: Stivuire de la galeria AnnArt.

 

Mai multe detalii despre artişti şi expoziţii în Anexe şi aici:

Gheorghe Fikl | Maia Ştefana Oprea  

Pe parcursul evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor, accesul la cele două expoziţii organizate de AnnArt este gratuit, în intervalul 7pm – 3am.

Contact:                                                                                                                                                                        AnnArt Gallery, strada Paris 39, Sector 1, Bucuresti
Tel +40 77 333 83 94 | +40 31 437 95 32  | [email protected]

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Maia Stefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii ’20. www.annartgallery.ro

Premiul AnnArt este un program al Fundaţiei AnnArt şi se acordă annual tinerilor artisti pentru excelenţă într-un domeniu al artelor vizuale – de la debut expoziţional (opera prima) la management cultural sau inovaţie curatorială. Premiul este structurat în forme diferite: o sumă de bani; susţinerea costurilor legate de participarea la expoziţii sau conferinţe; comisionarea unei lucrări; oferirea unei rezidenţe de creaţie, si, forma cea mai dorita, organizarea unei expozitii personale.