Bernard Joisten

Zero Story

Opening: 15 noiembrie, 7 – 10 p. m.

15 noiembrie – 20 decembrie

 

Bernard Joisten prezintă, în expoziția „Zero Story”, un film 3D eponim într-un environment articulat de printuri. Filmul este pus în scenă, plasat în spațiul galeriei ca un obiect dinamic. Pentru Bernard, o expoziție ar trebui să funcționeze ca un ecosistem: lucrările sunt animale urmărite de privirea spectatorului într-un safari al sensurilor și al senzațiilor.

Aflat la intersecția dintre pictură, fotografie și design, 3Dul permite un joc fluid și mobil cu orice formă. Așadar, evenimentele sunt esențial plastice. ZERO STORY este, cu siguranță, un film, dar lipsit de o narațiune, așa cum indică și titlul. Fără evenimente, doar incidente și bucle desfășurându-se într-o atmosferă de science fiction. ZERO STORY este o poveste în era GIFului. Este un hyper-GIF, o buclă de 20 de minute. O narațiune care tinde spre gradul zero de ficțiune, derivată dintr-un concept de urbanism cu un caracter science fiction, conceput ca un spațiul imobil, înțesat de cluburi, vehicule și mașinării abstracte.

Științifico-fantasticul a înlocuit avangarda ce a murit la finalul anilor ’70. SFul reprezintă accesul la viitor fără apelul la ideea de tabula rasa. Acesta înscenează noutatea prin efectul special.    

Un sentiment de captivitate se insinuează în compartimentele decorului electric. Orașul se află sub amfetamina neoanelor și a semnelor, unele zone sunt protejate de uși-hublou. Un turbotren își rotește elicele ca și cum ar ventila o imagine sufocantă. Totul este plasat în suspensie. ZERO STORY este un teatru fără actor, încărcat de manechine electrice, fără eroi, fără început sau sfârșit. Este neted și se rotește ca un disco ball. Este un zero mobil care evolueză lent printr-un joc de transformări minimale.

Bernard Joisten este un media artist francez care lucrează și trăiește în Franța și în România. Bernard explorează posibilitățile tehnologiei 3 D, a neonului, picturii și sculpturii în a traduce, într-o manieră suprarealistă, interesul său în arhitectură și urbanism.  

Expoziții: The Winter of Love (Muzeul de Artă Modernă, Paris, 1994), Elysian Fields (Centrul Georges Pompidou, Paris, 2000), Unlimited (Frac Basse Normandie, 2009), Dust & Diamond (Hotel Scribe, Paris, 2012), Societatea Item-Urilor (Kube Musette, București, 2016), Terminal 4 (1% artistic – intermezzo restaurant, Grenoble, 2018).