MEMORIES FROM ANOTHER LIFE, Solo show

Artist plastic: Alexandra Baciu

Curator: Roxana Coman

Light design: Zwart & Roxana Mitarcă Studio

Vineri, 30 septembrie 2016, începând cu ora 19.00,

Home Mătăsari, str. Mătăsari, nr. 17

Memories from another life este un proiect semnat de artistul plastic Alexandra Baciu și curatoriat de către istoricul de artă Roxana Coman, aflat la granița dintre memorialistică și studii de gen, un solo show în parteneriat cu  Zwart & Roxana Mitarcă Studio și Home Mătăsari, cu ocazia ediției din acest an a evenimentului cultural și vizual, Noaptea Albă a Galeriilor.

Vineri, 30 septembrie 2016, cu ocazia ediţiei #10, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din alte nouă oraşe. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Discursul vizual al Alexandrei Baciu valorifică atât lucrări realizate în anii trecuți, cât și lucrări recente. Pe langă picturile ample ce vor fi prezente în spațiu, o instalație cu influențe scenografice, amplasată în una dintre sălile Home Mătăsari, va aduce o perspectivă nouă asupra conceptului de feminin/feminitate.

Alexandra Baciu propune un altfel de discurs asupra relației bărbat/femeie, unul ce nu exploatează neapărat o eventuală relație de superioritate, ci presupune o întoarcere la arhetipuri, la primordial. Proiectul Memories from another life provoacă o introspecție atât în universul feminin, cât și în lumea Alexandrei. Wu Di- Asian Odalisk, Innuendo, Lakota – Plasa cu vise, Without Adam, When it Snows no More, Self portrait with a red earring, lucrări ce (se) compun variabilele feminității: inocență, sfială, curiozitate, sfidare, stări ale sufletului și ale femininului.

Home Mătăsari, un spațiu alternativ bine definit datorită festivalului urban Femei pe Mătăsari, devine astfel gazda unei expoziții ce explorează universul feminin, continuând tradiția unei contestări simbolice a semnificației de secol XIX a străzii Mătăsari.

Roxana Coman, Curator

„Memories from Another life” este un proiect ce a avut nevoie de mai mult timp, mai exact de o perioadă de  șase ani pentru a se concretiza și își extrage esența dintr-o memorie colectivă a mai multor generații de femei, unele reale, altele trecând granițele irealului, poveștile venind dintr-o perioadă în care „fiction” era “fact”, era identitate culturală, având abilitatea de a influența destine.

Alexandra Baciu

______________

Artist vizual, Alexandra Baciu a absolvit cursurile de licență și master la Universitatea Națională de Arte și Accademia di Belle Arti di Roma.  Alexandra a participat în numeroase proiecte artistice colective naționale și internaționale, dar are și experiență de manager cultural. Printre proiectele cele mai semnificative putem enumera: 2014, Art Director Bucharest Art Week, 2013 DEBRIS Home Mătăsari, 2013 “Womain Colours”  la Home Mătăsari la Festivalul  ”Femei pe Mătăsari”, BITUM în 2014 în spațiul cultural Carol 53, cât și participări la Bienala Internațională de pictură Chișinău.

Arhitect de Interior și Specialist în Iluminat, Roxana Mitarcă a absolvit Facultatatea de Arhitectură de Interior, în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”. Experiența profesională în domeniul light design s-a conturat în cadrul colaborărilor cu Philips în 2011-2012, apoi ca partener Zumtobel în 2014-2016, obținând titlul de Specialist, acordat de Comitetul National Român de Iluminat, în 2016. Roxana a colaborat cu numeroase studiouri de arhitectură, dezvoltând concepte și solutii în cadrul a diverse proiecte – Autodesk Office, Colgate Office, Reuters Office, proiecte de tip retail – Tudor Personal Tailor Shop, Jolidon Shop, residential – The Norm Residence, precum și iluminat architectural. Printre expozițiile/evenimentele la care a luat parte putem enumera: Anuala de Arhitectură 2011/2013, Limited Edition Radiant Orchid Pantone 2014, Romanian Design Week – Inside – Out 2014, BIFE-SIM 2014, TIMAF Concept Space 2014, Noaptea de Sânziene 2016.

Home Mătăsari este un proiect care a luat ființă în 2009. De atunci misiunea sa este crearea unui spațiu sincretic, fecund pentru arte, stimulând și încurajând inițiative creativ-educative. Gazdă studenților cu talent și îndemanare, spațiul este atelier de dialog și se constituie drept formator de idee prin intervenții curajoase și sistematice în mediul cultural – urban bucureștean. Home Mătăsari nu este doar spațiu, este work in progress, este happening electric, este performance.

Vă așteptăm pe 30 septembrie, începând cu orele 19.00, pe strada Mătăsari, nr. 17, pentru a descoperi conceptul expozitiei Memories from another life și pentru a explora universul vizual al Alexandrei Baciu. Ultima intrare va fi la ora 4.30. Accesul va fi liber.

headder-memories_home-matasari_nag10_web-03

Organizatori: Asociatia Ephemair, Home Mătăsari, Eastart.eu

 

www.noapteagaleriilor.ro

www.alexandrabaciu.ro,

www.alexandrabaciu.carbonmade.com

https://web.facebook.com/alexandraxiniabaciu

 

Light design:

https://www.facebook.com/RoxanaMitarcaStudio

 

Object design:

https://www.facebook.com/zwartcraft/

 

Pagina evenimentului:

https://web.facebook.com/events/196597127423480/