NeXus: Fuziuni deschise
19 august – 9 octombrie 2016
Vernisaj: joi 18 august, 19:00 – 21:00

Artiști: Paul Neagu, Constantin Brâncuși, Tony Cragg, Marianne Eigenheer, Neville Gabie, Anish Kapoor, Vlad Nancă & Nona Inescu, Nigel Rolfe
Curator: Simona Nastac

S-a scris destul de mult despre influența ideilor lui Brâncuși asupra artei lui Paul Neagu (1938 – 2004), precum și despre amprenta sensibilității creative a acestuia din urmă asupra noii generații de sculptori britanici a anilor 1980, care i-au fost studenți în Londra, printre cei mai notabili Anish Kapoor, Antony Gormley și Tony Cragg. În spațiul expozițional, însă, lucrările lor s-au întâlnit rar.

Într-o abordare exploratorie, expoziția NeXus urmărește să ofere un spațiu al „fuziunilor deschise” (titlul unei serii de lucrări începute de artist în anii 1978/80), în care aceste interferențe devin posibile, în care însăși creația lui Neagu devine generatorul de subiecte și catalizatorul unor noi configurații și energii, „hyphen-ul” dintre surse care i-au marcat căutările, practici pe care le-a influențat și discursuri cu care s-a intersectat, în viață și postum.

Incluzând peste 50 de lucrări ale artistului din diverse colecții private din România, alături de „Sărutul” lui Brâncuși din colecția muzeului, precum și contribuții de Tony Cragg, Marianne Eigenheer, Neville Gabie, Anish Kapoor, Vlad Nancă, Nona Inescu și Nigel Rolfe, expoziția examinează conexiunile existente, potențiale și emergente generate de aceste prezențe, cu focus pe câteva concepte relevante pentru practica tuturor artiștilor participanți: nomadismul sculpturii moderne; intensități și temporalități diferite ale materiei și spațiului; mobilitate, procesualitate, tranziență și limită; virtualități actualizate deopotrivă în materia activă, în constituirea reciprocă a subiectivităților și în construcția istoriei sociale și culturale; complicitatea dintre performance și repetiție; metamorfoza materiei în acțiune și a acțiunii în materie și text.

Artiștii Nigel Rolfe, Vlad Nancă și Nona Inescu vor performa live la vernisaj, iar Neville Gabie în septembrie. Un catalog va fi publicat la sfârșitul expoziției. Detalii: www.muzeuldeartacraiova.ro

Organizatori: Muzeul de Artă Craiova, Fundația Triade, Paul Neagu Estate România | Cu sprijinul: Jecza Gallery

NeXus Fuziuni deschise @ Muzeul de Artă Craiova