Eugen Bratfanof | ÎNTRE LUMI
13 decembrie – 8 februarie.
Vernisaj luni, 16 decembrie, de la ora 19.00


La peste trei decenii distanță de la ultima expoziție personală, Eugen Bratfanof părăsește auto-exilul atât de iubit al atelierului din Tulcea și vine la București cu a treia expoziție solo, “Intre lumi”.

Presa anilor ’80 a vorbit despre ”experimentul Bratfanof”, ”o personalitate artistică de prim rang, impunătoare prin profunzimea sintezelor ideatice și plastice, prin gravitatea tulburătoare a mărturisirilor și prin umanismul generos al atitudinii față de lumea adusă pe pânză” (Ion Parhon), ”pictura lui Eugen Bratfanof a găsit simpatie și de multe ori entuziasm chiar și la acea categorie de public îndeobște circumspectă la orice fel de succes.”.

Scurtă istorie a discreției sau Experimentul Bratfanof.
Eugen Bratfanof a debutat la 16 ani, pe vremea când era elev al Școlii medii de arte plastice (actualul Liceu Tonitza din București) cu o expoziție personală organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea. A expus treizeci de tablouri, acuarelă și grafică în tuș, în marea lor majoritate peisaje. Tot în 1958 două dintre tablourile sale au fost selecționate și au reprezentat România la Expoziția Internațională de la Bruxelles.
Cea de a doua expoziție personală s-a lăsat însă îndelung așteptată.
Aproape trei decenii mai târziu și după 18 ani de absență din orice alte expoziții de grup, în 1984 Eugen Bratfanof expune șaizeci de picturi la Galeriile de Artă ale Municipiului București. Evenimentul se bucură de un mare succes fiind considerată ”o expoziție cu valoare de document” (Ion Parhon), ”una dintre cele mai interesante expoziții ale anului, lucrările sale impunând un nume, un stil, o viziune, o autentică trăire, un discurs plastic de anvergură” (Victor Niță).
A urmat o nouă perioadă de meditație. Adică de tăcere. De refuz premeditat al ieșirii la rampă. In 2019, la Galateca, Eugen Bratfanof revine cu expoziția “Intre lumi”.

”Într-un fel e un avantaj să stau la Tulcea: nu mă las furat de graba celor din jur. Dacă e să te ratezi, poți să te ratezi și singur, nu e nevoie să te ratezi afiliat la o direcție. La o modă în artă. Cel mai mult mi-ar place să nu se pună, în cazul picturii mele, chestiunea modernității, ci a autenticității trăirii și expresiei. Nu îmi propun să fiu modern. Tot ce îmi propun e să fiu autentic.” Eugen Bratfanof

Parteneri AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti