Vernisaj: miercuri, 10 august 2016, ora 18:00

10 – 28 august 2016

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 10 – 28 august 2016, expoziţia retrospectivă de sculptură a artistului clujean Ioan RUSU. Căutând să prezinte operele relevante din creaţia de o viaţă a sculptorului, actuala expoziţie cuprinde o selecţie de 40 de lucrări de dimensiuni, tehnici şi materiale variate. Sculpturile se caracterizează printr-un remarcabil simţ al formei, motivele predilecte ale artistului fiind ideile universale şi atitudinile umane.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 10 august 2016, la orele 18:00, în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului Ioan RUSU şi a criticului de artă Vasile Radu. Din partea muzeului vor fi gazde domnul Lucian Nastasă-Kovács, manager, şi Bordás Beáta, muzeograf.

Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1965, sculptorul Ioan Rusu (născut în 26 ianuarie 1941, Someşeni, astăzi cartier al Clujului) s-a impus ca fiind unul dintre studenţii preferaţi ai maestrului Romul Ladea. Timp de trei decenii, Ioan Rusu a fost profesor la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. Începând din 1965, a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale, internaţionale şi de grup, o menţiune specială meritând participarea, în mai multe rânduri, la Bienala de sculptură Dantesca, Ravena. Din 1969 a devenit membru al UAP, având o prezenţă constantă la saloanele anuale ale Filialei Cluj a UAP. De asemenea, a participat la numeroase tabere artistice şi simpozioane de sculptură. A deschis, până în prezent, o serie de expoziţii personale, dintre care menţionăm: Cluj-Napoca (1976), Bistriţa (1979) şi Alba Iulia (1979). A călătorit în străinătate, efectuând mai multe stagii de perfecţionare artistică în ţări precum Italia, Germania, în fosta Uniune Sovietică, Polonia, Austria, Ungaria şi SUA. O parte din lucrările sale au intrat în colecţii particulare şi de stat din USA, Germania, Franţa, Japonia, Italia, Suedia, Austria, Letonia, Olanda, Luxemburg.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 10 august – 28 august 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00–17:00

Ioan Rusu. Expoziție retrospectivă de sculptură @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca (1) Ioan Rusu. Expoziție retrospectivă de sculptură @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2) Ioan Rusu. Expoziție retrospectivă de sculptură @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca (3) Ioan Rusu. Expoziție retrospectivă de sculptură @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca (4) Ioan Rusu. Expoziție retrospectivă de sculptură @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca (5)