Expoziția: HUMAN BODY RITUALS

Artist: Anca Albani

Locul de desfășurare: Casa Albastră, Sala Multimedia (Piața Mare, nr. 5)

Durata: 15 iunie – 22 iulie 2016

Vernisaj: 15 iunie, ora 13:00

Curator: Laura Coltofean

Organizatori: Albani, Muzeul Național Brukenthal

 

Parteneri: IBM, EVE Fashion, NOD makerspace, Impulse Design, Xtrem Division, ardesign, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, impulse design, gatevox

Parteneri media: Modernism, Art Act Magazine, Art Out, Contemporanii, artLine.ro, Agerpres, Zile și Nopți, Ora de Sibiu, Mediaș Info, Timpul, subversiv.info, AMOS News, Senso TV, Psychologies Magazine

 

Text oferit de curatorul expoziției:

Hoinărim într-o lume a vitezei, a tehnologiei, a uitării de sine, a blazării, într-o permanentă atmosferă de neliniște… Gesturile ni s-au automatizat, simțurile s-au anesteziat, privirea ne este goală și pierdută… Suntem marionete rătăcite, fără perspectivă, prinse în vârtejul unei realități veșnic incerte și instabile…

Cine suntem? De unde venim? Ce menire avem? Ce vom fi și încotro ne îndreptăm? Expoziția Ancăi Albani, HUMAN BODY RITUALS, ne explorează propriul conștient și subconștient, ne confruntă cu propriile neliniști și temeri, forțându-ne să medităm asupra lor, angrenându-ne ca spectatori și martori la o serie de rituri de trecere și inițiere practicate de diverse societăți tribale.

Trecând din lumea cotidiană, urbană și profană în spațiul expoziției, pătrundem subtil într-o nouă dimensiune, în care nu rămânem doar la stadiul de privitor, ci devenim treptat și inconștient neofiți. Suntem supuși, la rândul nostru, unui rit de trecere adaptat contemporaneității. Un rit care îmbină armonios modernul cu tribalul.

Traversarea obscurului labirint cu valențe mitologice, pătrunzătoarele imagini statice și dinamice, efectele de lumină, culorile intense, muzica și sunetele tribale și organice, dansurile și gesturile ritualice, ritmurile alerte ne urmăresc la orice pas. Toate simțurile ne sunt stimulate. Vibrăm. Ne lăsăm purtați în etapele propriului rit de trecere. Iar la final, ne trezim brusc la viață. Suntem, de acum, inițiați. În urma ritului, am devenit oameni noi. Ne-am purificat, simțurile ni s-au acutizat și ne reconectăm ușor la lumea înconjurătoare, însă mai conștienți, mai stăpâni pe sine, pe mintea și trupul nostru, peste timpul nostru personal. La finalul expoziției, ne-am redescoperit eul lăuntric demult uitat. Ne-am reindividualizat.

 

Anca Albani (www.albani.ro) este artist vizual, scenograf și lector universitar la Departamentul de Scenografie al Universității Naționale de Arte din București. Cuprinzând lucrări de pictură pe tema ritualurilor de trecere și inițiere, expuse în premieră, respectiv instalații video-art pe suporturi neconvenționale, expoziția HUMAN BODY RITUALS (www.facebook.com/albani.ro) este rezultatul cercetărilor începute de artistă în 2006 și dedicate transpunerii erosului și misticului în diverse forme de artă.

Evenimentul este inclus în programul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu 2016. Cu ocazia vernisajului, atmosfera ritualică a expoziției va crește în intensitate printr-un recital oferit de cunoscuta soprană Veronica Anușcă.