„Complexitatea fenomenului Dada – filosofică, politică, literară și vizuală – mi se pare a depăși cu mult ceea ce s-a spus la noi despre el până acum, fie în sens pozitiv, fie negativ. În fond, Dada a fost plural, nu numai geografic sau în timp, ci chiar și privit concomitent, în același centru sau grup, unde  s-au adunat oameni și experiențe dintre cele mai diferite. Pluralismul este greu de definit. Poate cel mai simplu, mi-am zis, ar fi de arătat diversele lui laturi concomitente, fie că ele s-au tolerat, fie că s-au negat reciproc. Dezacordurile interne au fascinat contemporanii; chiar și pe noi, el încă ne uimește. Iată destule motive pentru a evoca toate acestea într-o Săptămână Dada Vizual, în locuri diferite, în care să se poată vedea câteva laturi ale acestui poliedru de sensuri, înainte ca un colocviu internațional să-l analizeze. Programul de mai jos vi-l indică succint. Veniți cu noi? Mulțumesc, Sorin Alexandrescu.”

Săptămâna DADA VIZUAL

20-25 iunie 2016, București

În săptămâna 20-25 iunie 2016, va avea loc în București, cu ocazia centenarului Dada, o suită de evenimente culturale și științifice, care aduc alături oameni de teatru, de film, critici de artă și cercetători din România, Elveția, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, China și altele.
Săptămâna DADA VIZUAL este organizată de Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul UNTEATRU București și Arhiva Națională de Filme − Cinemateca Română.

PROGRAM

  • Luni, 20 iunie, ora 19.00 − Cinemateca Română (Sala Eforie)

DADAFILM, DADAFOTO ȘI ALȚI BASTARZI AI CULTURII VIZUALE DIN ROMÂNIA.
Prezentator: Igor Mocanu.
 
Prezentarea își propune observarea transversală a contagiunii, abdicării și complicităților culturii vizuale autohtone și, în mod special, a culturii filmului („film culture”) cu proiectul dadaist.
 
BALETUL MECANIC / BALLET MÉCANIQUE
Franța, 1923/1924, a/n, mut, Nonficțiune, 10m24s
R. Fernand Léger, Dudley Murphy
 
ANTRACT / ENTR’ACTE
Franța, 1924, a/n, mut, nonficțiune, 19m52s
R. René Clair, Francis Picabia
 
DADASCOPE
SUA, 1961, Documentar experimental, 39 min
R. Hans Richter
 

  • Marți, 21 iunie, ora 20.00 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44)

DADA DADA DADA. SE BÂLBÂIE CUMVA? Spectacol-lectură după o idee dinTravesties, de Tom Stoppard.
Regia: Andrei și Andreea Grosu.
Elemente scenografie: Vladimir Turturica.
Cu: Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Bogdan Cotleț, Mihaela Trofimov, Vladimir Turturica.
Comentatori: Octavian Saiu și Sorin Alexandrescu.
 
Cinci text bucurie cuvinte, oameni întâlniri copac tzara dada lenin convorbiri spectacol etc. etc.
 

  • Miercuri, 22 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)

DADA CADE-N ARTĂ.
Conferențiar: Erwin Kessler.
 
Conferința va presenta pictura lui Marcel Iancu din anii 1920, din România, ca simptom al retragerii precipitate din dadaism, din radicalism și din anarhism spre formule moderniste clasice, în care se îmbină trimiteri expresioniste cu structuri post-cubiste − o avangardă de paradă, conservatoare, prost mascată de invocarea unor clișee compoziționale și iconografice care mimează rebeliunea, dar sunt profund retrograde, caduce.
 

  • Joi, 23 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)

MARCEL IANCU: FIGURILE ȘI LOCURILE.
Conferențiar: Sorin Alexandrescu.
 
Marcel Iancu în anii 1920: de la constructivism la căutarea unui nou spațiu, în care figurile intersectează dramatic locurile și chipul uman este neîncetat deconstruit și reconstruit.
 

  • Vineri, 24 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

 
Colocviul propune în prima zi conferințe plenare susținute de cercetători din Marea Britanie – Stephan Forcer și Catherjn Brown – și România − Sorin Alexandrescu −, precum și paneluri tematice despre arhitectură, mișcarea Dada în diverse țări, teatru și film.
 

  • Vineri, 24 iunie, ora 19.30 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44): TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ (Fantoma de la Elsinore), de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu. Spectacol invitat, urmat de un dialog cu publicul. Co-producție: Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai UBB din Cluj, Teatrul Național Cluj, Asociația Persona. Participare asigurată de UBB Cluj și de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

 

  • Sâmbătă, 25 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

A doua zi de colocviu se deschide cu conferințe susținute de doi cunoscuți curatori de expoziții despre avangardă și, recent, Dada – Cathrine Hug (Elveția) și Erwin Kessler (România) – și continuă cu un panel dedicat contribuției feminine în cadrul Dada și cu o secțiune (două paneluri în paralel) dedicată tehnicilor artistice în relație cu mișcarea Dada, precum suprarealismul și altele.

facebook.com/DADA.Vizual

Dada