Vineri, 10 iunie, Ministrul Culturii – Corina Șuteu a aprobat noul Program Național de Restaurare. Pe lista monumentelor care urmează să fie restaurate a fost introdusă și Biserica cu Sfinți (sec.XVIII) din București, identificată în Lista Națională a Monumentelor Istorice categoria B-II-mA-19252, una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură de pe Calea Moșilor Vechi, arteră istorică a Bucureștiul aflată într-o stare avansată de degradare pe întregul segment dintre Piața Sfântul Gheorghe și bdul Carol I.
În urma dialogului inițiat de Ministrul Culturii, Corina Șuteu cu Patriarhia Română, având în vedere că lucrările de consolidare a Bisericii cu Sfinți au fost deja contractate, așteptându-se alocarea fondurilor din partea Consiliului Local al Sectorului 2, s-a stabilit ca lucrările de restaurare a picturii interioare și exterioare să fie finanțate de Ministerul Culturii – România prin Institutul Național al Patrimoniului Național – Programul Național de Restaurare. Suma alocată de Ministerul Culturii este de 40.000 lei, urmând ca, după finalizarea proiectului și stabilirea valorii lucrărilor de restaurare, să se aloce fondurile necesare pentru executare.
În cadrul Programului Național de Restaurare, aprobat de Ministrul Culturii, se regăsesc și alte monumente importante: Casa Ienăchiță Văcărescu din București (str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16), Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava, sau Biserica Sf. Gheorghe a fostei Mănăstiri Voroneț, aflată în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, jud. Suceava.
Suma totală a Programului Național de Restaurare – etapa II/2016 este de 10.570.859,96 lei.

Salvarea patrimoniului construit la nivel național rămâne o prioritate a Ministerului Culturii care lucrează în acest moment la o serie de modificări legislative și la o serie de intervenții punctuale pentru salvarea unor monumente istorice care au nevoie urgentă de intervenție.
Detalii: http://patrimoniu.gov.ro/ro/transparenta

Biserica cu Sfinți din București