Ministrul Culturii – Corina Șuteu a adresat o Scrisoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitului Timotei Prahoveanul – Episcop Vicar în legătură cu situația gravă în care se află Biserica cu Sfinți din Calea Moșilor nr. 79, Sector 2, București, identificată în Lista Națională a Monumentelor Istorice cu B-II-m-A-19252, monument istoric ridicat în anul 1728.

Preafericitului Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Română

Preafericirea Voastră,

Ministerul Culturii și-a asumat în ultimele luni o preocupare tot mai aplicată asupra problemelor patrimoniului construit printr-o serie de măsuri de ordin legislativ și practic, dar și printr-un dialog cu autoritățile locale din toată țara. Considerăm că, fără stabilirea unui dialog al tuturor celor implicați și fără asumarea colectivă a responsabilității cu toate consecințele ei, nu vom reuși să avem rezultate în salvarea și conservarea bunurilor de patrimoniu.

Ne adresăm Patriarhiei Române, Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Arhiepiscopiei Bucureștilor în legătura cu Biserica cu Sfinți – hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, din Calea Moșilor nr. 79, Sector 2, București, identificată în Lista Națională a Monumentelor Istorice  cu B–II–m–A–19252, poziția 1550, ridicată în anul 1728 pe Podul Târgului de Afară – Calea Moșilor. Starea de conservare a bisericii – monument istoric este una gravă, pictura exterioară, care ilustrează sibile și filozofi ai antichității greco-romane este foarte degradată, iar elementele decorative și zidurile exterioare prezintă fisuri și intervenții neavizate. 

Ministerul Culturii își exprimă îngrijorarea față de starea fizică a acestui monument istoric, un reper de identitate a Căii Moșilor, una dintre cele mai importante artere istorice ale Bucureștiului, aflată în întregime într-o stare gravă de degradare, situație față de care trebuie să luăm o serie de măsuri de urgență.

Vă solicităm să ne informați dacă există la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor vreun proiect în desfășurare pentru consolidarea și restaurarea Bisericii cu Sfinți – monument istoric în proprietatea căruia sunteți, iar dacă nu, să stabilim un dialog pentru găsirea soluțiilor care se impun.

Cu aleasă considerație,

Corina Șuteu, Ministrul Culturii