Serile Housing Stories by Asociaţia VIRA
Experienţa locuirii în Bucureştiul contemporan
Episodul #6 Noi ansambluri rezidenţiale
Proiecţie de film documentar | Q&A | Discuţii
Andrei Crăciun, moderator | Vlad Trandafir, regizor | Cristina Boboc, antropolog | Oana Cristiana Iftode, sociolog
Avântul imobiliar din anii 2000 a însemnat pentru Bucureşti, printre altele, apariţia unui tip specific de locuire: cel în ansambluri rezidenţiale nou contruite, de multe ori amplasate la periferie (dar nu exclusiv). O parte importantă dintre acestea sunt de tip „gated community”, adică spaţii enclavizate cu un control ridicat în ceea ce priveşte accesul (pietonal, motorizat şamd) şi care tind să ofere rezidenţilor servicii pentru care în modobişnuit ar fi nevoiţi să părăsească respectivul perimetru. Locatarii noilor spaţii apelează de multe ori la credite imobiliare pentru achiziţia unei astfel de locuinţe. Cum este locuirea în aceste spaţii? Cum se petrece tranziţia de la locuirea din blocul construit în perioada socialistă către „o nouă comunitate”? Care este experiența celor care plătesc lunar o rată pentru credit imobiliar? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii din noile ansambluri rezidenţiale.
Asociaţia VIRA vă invită la proiecţia în premieră a episodului # Noi ansambluri rezidenţiale, cel de-al şaselea din seria Bucharest Housing Stories – proiect de film documentar dedicat surprinderii şi promovării diversităţii culturale a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile sau rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul întregii iniţiative cinematografice.
www.bucharesthousingstories.ro
„În spatele porților păzite, noii proprietari sau chiriași din ansamblurile rezidențiale caută siguranță, curățenie și spații mai mari. Trecerea de la locuirea în apartamentele construite în perioadă industrializării socialiste la apartamentele din perioadă boom-ului edilic de după anul 2000 marchează o ruptură cu vechiul model de locuire, o ruptură simblică între trecut și viitor. Tranziția de la locuirea în blocurile socialiste la noile ansambluri rezidențiale de la periferia Bucureștiului redefinește relația locatarului cu obiectele vieții cotidiene, în care criteriile modernului și ale esteticului devin factori decisivi în alegerea unei locuințe.” (Cristina Boboc, cercetătoare în cadrul proiectului)
„Odată cu dezvoltarea sistemelor de finanţare a locuinţelor şi tranzacționarea titlurilor ipotecare la nivel global, locuirea a intrat în logica financiarizării, devenind un punct central in teoriile privind financiarizarea vieţii sociale.(Aalbers 2008, Martin 2002, Glover 2010) Ce presupune însă dobândirea de locuință prin credit și care este experiența de locuire a celor care trăiesc sub presiunea ratei lunare? Ca soluție de compromis la problema locativă și în strânsă legătură cu locuirea în chirie, creditul imobiliar este perceput drept calea de ieşire dintr-o situație incertă, nesigură, precum statutul de chiriaș, spre una de relativă stabilitate.” (Oana Cristiana Iftode, cercetătoare în cadrul proiectului)
++++
Intrarea este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile și se face pe bază de REZERVARE la numărul de telefon: 0730588651 (80 locuri pentru nefumători, 20 locuri pentru fumători)
++++
Evenimentul este organizat de Asociaţia VIRA în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European”.
Parteneri proiect: Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român
++++
CU SPRIJIN ACADEMIC: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea din Bucureşti), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.
CU SPRIJIN NON-GUVERNAMENTAL ŞI CIVIC: Policy Center for Roma and Minorities, Centru de Resurse pentru participare publice, Grupul de iniţiativă civică „Lacul Tei”, Caleidoscop, Samusocial din România. Concordia România, Fundaţia Cărtureşti
PROMOVAT ÎN PARTENERIAT CU: Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti 2021, Astra Film Festival, Urban Eye Film Festival, Manasia Hub, Radio România Cultural, Zeppelin, Igloo, Decât O Revistă, Martor – Revista de Antropologie a Muzeului Ţăranului Român, All about Romanian Cinema (AaRC), CineFan.ro, CinemaRX, LaPunkt, Modernism, Ziarul Metropolis, Veioza Arte, Şapte Seri, SUB25, Merg.în România, România Pozitivă, Ştiri ONG, Bucharest Cultural Events.
Recent Comments