Vernisaj: joi, 2 iunie 2016, ora 17.00 / Muzeul de Artă Cluj-Napoca

UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA în parteneriat cu MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA, instituţie aflată în subordinea CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ, organizează în perioada 2 – 19 iunie 2016 expoziția de grup intitulată EXPO MARATON RECALL, eveniment colateral programului din acest an al Competiției de proiecte expoziționale individuale EXPO MARATON 2016, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Vernisajul expoziției are loc joi, 2 iunie 2016, cu începere de la ora 17.00 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, publicul fiind invitat să vizioneze o selecție de lucrări recente semnate de câștigătorii marilor premii ale edițiilor Expo Maraton 2011-2015: Flaviu Rogojan, Adrian Ghiman, Diana Oțet, Sașa Bandi, Iulian Bisericaru, Axenia Roșca, Lucian Popăilă, Maria Sicoie, Alexandra Constantinescu, Matei Păcurar, SzofiaLibor, Diana Popuț și Cristian Lăpușan.

EXPO MARATON este un proiect cultural inițiat în 2011 de UAD Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei care pune în scenă, față în față, în fiecare marți și joi a lunii mai, un total de 16 expoziții individuale aparținând studenților și masteranzilor UAD selectați în competiție. Scopul principal al acestor manifestări artistice este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artişti, de a-i promova şi de a-i motiva în a iniția un dialog cu publicul larg și cu profesioniștii din sfera artelor vizuale.Astfel, până în prezent, 98 de studenți și masteranzi ai UAD au avut ocazia de a-și expune proiectele individuale și de a câștiga premii substanțiale oferite de partenerii, sponsorii și finanțatorii proiectului.

 

EXPO MARATON RECALL vine să problematizeze evoluția artistică a celor 13 artiști deținători ai marilor premii (din perioada 2011-2015) de la momentul debutuluiîn cadrul competiției Expo Maraton și pune în scenă o diversitate de viziuni. Astfel, în Recall veți putea observa multiple perspective asupra artei, asupra individului și societății contemporane, variate tehnici artistice și subtile demonstrații de performanță ale celor 13 artiști rechemați în vizorul publicului cu scopul rememorării și celebrării a 5 ani de Expo Maraton. De la rafinatele desene ale Dianei Oțet și minuțioasa tapiserie a Dianei Popuț, la groteștile personaje ale lui Adrian Ghiman sau vehemențele critice ale desenelor lui Sașa Bandi, divergența conceptuală e radicală. De la cromatica expresivă a lui Iulian Bisericaru și savoarea picturală a lui Lucian Popăilă, la grandoarea pânzelor lui Cristian Lăpușan, la figurativul lui Matei Păcurar sau abstractul Zsofiei Libor, diversitatea tehnică și conceptuală a picturilor este semnificativă. Iar de la intimismul actului performativ din video-ul Axeniei Roșca și reflexivitatea indusă spectatorului de instalația lui Flaviu Rogojan, la savoarea sculpturală a Mariei Sicoie și la distorsiunile textuale din suprapunerile Alexandrei Constantinescu, fluctuațiile ideatice sunt evidente.

Publicul este astfel invitat să vizioneze această expoziție ca o etapă în sine, ce reflectă un cincinal, într-o istorie ce tocmai se scrie a competiției EXPO MARATON.

EXPO MARATON RECALL @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca