CU TENDA

Lansare de proiect cu conferință de presă la Muzeul Național al Țăranului Român

În istoria cuceritorilor și a imperiilor din Balcani, oamenii de rând și micile lor comunități erau aproape invizibile. Vocile lor abia dacă răzbat din cronici sau arhive. Străbătând secole frământate și geografii mitice, unii continuând să fie păstori, iar alții devenind bancheri sau filantropi, risipiți în șase țări învecinate, dar și în lumea-ntreagă, aromânii au conturat simbolic harta culturală a Balcanilor. Imaginile în care frații Manakia i-au surprins pentru prima dată fac parte din seria de începuturi, în aceeași măsură inovatoare și recuperatoare, pe care Muzeul Național al Țăranului Român încearcă să le reînnoade  pornind pe urmele lor.

 

Vă invităm joi, 17 decembrie 2015, începând cu ora 12, la o conferință de presă, la Clubul Țăranului, pentru a marca începerea proiectului european „CU TENDA” – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of Southeastern Europe].

 

„CU TENDA” propune o incursiune în patrimoniul imaterial al culturilor în mișcare din sud-estul european. Timp de patru ani (2015-2019), vom explora memoria vie a unor grupuri culturale și etnice din Balcani și din sudul Italiei. Poveștile acestora vor fi documentate într-o primă arhivă digitală sud-est europeană de istorie orală, de imagini document, și transpuse în expoziții itinerante, ateliere de creativitate pentru copii și sesiuni interculturale, piese de teatru, publicații, filme documentare, web-site.

 

Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și va fi derulat de Muzeul Național al Țăranului Român alături de trei parteneri din spațiul sud-estului Europei: Association Center for Intercultural Dialogue – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.
Vă așteptăm la o primă discuție informală, însoțită gastronomic de pite armânești și sarailii!

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/cu-tenda-ro.html