Vă invităm la vernisajul expoziției Ordeful, mezanplasul și harneala a lui Nicolae Comănescu, curatoriată de Ioana Marinescu, care va avea loc vineri, 20.11.2015, ora 19.00, la Galeria H`art , în spațiu Appendix din Calea Victoriei Nr. 91-93 (vizavi de Green Hours). Expoziția va prezenta cele mai noi lucrări ale artistului, împreună cu o scurtă selecție de fotografii cu caracter documentar, care prezintă modul în care Comănescu și-a folosit lucrările pe post de mușamale, în mai multe cluburi și baruri. Imaginile reprezintă o avampremieră a catalogului pe care artistul îl va lansa la începutul anului 2016.

Despre ordeful social, mezanplasul istoric și, evident, harneala politica.

Nicolae Comanescu

Comănescu își face o schemă: își scoate din minte toți jandarmii și protestatarii și bătăușii. Și toarnă și toarnă în lucrări. Pune culoare, din ce în ce mai multă culoare și mai puțin desen. Revoluția aproape că nu se mai vede și nimic nu mai are sens pentru nimeni. El încearcă să-și scoată arta din galerie și revoluția din minte: dă jos lucrarările de pe șasiu și transformă pânza pictată în mușama. Mușamaua o rulează și se duce cu ea în baruri și cârciumi. Vrea să afle dacă zgomotul și furia pe care el le simte nu s-au transformat pentru ceilalți în muzică de fundal. Le cere oamenilor să așeze peste pânza pictată mâncarea sau băutura, după caz. Să o pipăie și să o mototolească, să lase pe ea umori și unsori. Ca el la final să se elibereze și să-și pună arta fără remușcări pe perete. Oamenii înțeleg rapid că sunt supuși unui experiment artistic. Comănescu vrea să vadă cum se preling zemurile, cum se amestecă și cum se transformă pânza.

Ioana Marinescu

Nevoia de șoc artistic e un fir roșu, un cîntar al reușitei în artă. În expoziția de față Nicolae ne face graficul plastic al posibilității unei lupte sociale. Pe mai multe fețe de masă el a pictat variante ale luptelor de stradă în care forțele de ordine pun ordine, iar forțele haotice ale străzii introduc haos. Lupta nu e însă între ordine și haos, liniile sunt neclare, totul e inform și pictat cu scurgeri cromatice ce trimit mai degrabă la idea de acuplație și schimb de substanță decît la sentimentul că două blocuri distincte se înfruntă. Cele două forțe se opun însă se influențează mai mult decît intră în coliziune. E ca un dans energetic difuz, o mare luptă cosmică ce creează lumea formelor.

Dan Popescu

www.hartgallery.ro
https://www.facebook.com/events/1476546979321730/
Calea Victoriei Nr. 91-93 (vizavi de Green Hours)

 

12227148_10153349149447991_1466183903669936722_n