Nürnberg, 30 octombrie 2015- 26 noiembrie 2015

de Veronica Kirchner si Dr. Georg Lecca

Pledoaria lui Cy Twombly de a readuce poezia în artă își regăsește puterea de convingere, sculptată în lemn și parfum, în expoziția „Versteckte Düfte“/ „Tăinuite parfumuri“, deschisă până în data de 26 noiembrie 2015, la Tiny Griffon Galery, Nürnberg.

Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN semnează, artistic, o premieră, cel puțin pentru România. Vernisajul expoziției din data de 30 octombrie 2015 caligrafiază un inedit prin faptul că impune, din partea privitorului, nu numai observarea ci și participarea lui, o participare așa cum o vedea Paul Neagu care susținea că salvarea artei plastice vine dintr- o estetică unificatoare a tuturor receptorilor senzoriali. Ludicul senzorial al expoziției „Versteckte Düfte“ vine din combinația armonioasă dintre obiectele din lemn ale artistei Nada Stojici și parfumul creat de Octavian Sever Coifan.

Nada STOJICI este absolventă a Facultăţii de Arte, Timişoara, secţia –sculptură, membră a UAP România, prezentă în expoziții și simpozioane naționale și internaționale de sculptură, (printre altele: Radiografia sufletului, 2004, Taine și Tainițe, 2006, Ferestre, 2005, Metaforme, 2009). A obţinut mai multe premii, printre care Premiul Juventus, 2003 şi Menţiune specială, oferită de Austrian Airlines la concursul „Ego-grafii”, Diploma de excelenţă pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Timişoarei în Europa, Premiul Pro Cultura Timisiensis, 2007.

Octavian Sever COIFAN, absolvent al Facultății de Arhitectură din Timişoara, este singurul parfumier român între cei 400 de parfumieri brevetaţi din lume, absolvent al Institutului Superior de Parfumuri și Cosmetice de la Versailles (specializarea parfumerie lux). Este membru al Société Française des Parfumeurs şi al Societăţii Române a Chimiştilor Cosmetologi. În acelasi timp, Octavian Sever Coifan este autorul a trei cărţi de referinţă despre parfumuri, fiind și autorul teoriei “Parfumul este cea de a opta artă”.

Obiectele din lemn de tei, paltin sau brad, semnate de Nada Stojici, din seria Tainițelor, sau acele corpuri-soclu, îmbrățișări lemnoase pentru EONii din ceramică albă, sunt colorate, predominant, în roșu, o culoare care în stare pură, rage ca un leu, cum ar fi spus Horia Bernea, sau în albastru, care, cu cât este mai puternic, cu atât mai mult îi trezește omului dorința de puritate, cum afirma pictorul rus, Kandinsky. Poezia artei pe care și-o dorea Twombly este aici vizibilă nu numai în desenele florale. sau în mulajele înaripate, coborâte din Cerurile imaginației, ci și în botezul verbal al lucrărilor, Unele grădini rămân în inimă, Prințesa frunzei de nuc sau Jurnal acvatic.

Acum aproape 100 de ani,  Brâncuși crea o sculptură ovală, din marmură albă, Sculptura pentru orbi, o transpunere universală a oului ca simbol al fertilității, dedicată simțului tactil, celui de-al cincilea simț descris pe renumita serie de tapiserie La Dame à la Licorne. Un an mai tarziu, în 1921, Marcel Duchamp, Rrose Sélavy, crea un readymade, un flacon de parfum,„Belle Haleine“,cu care punea, împreună cu prietenul său, Man Ray, peceta introducerii parfumului în artă.

Nada Stojici și Octavian Sever Coifan completează tabloul artistic vizual apelând și la simțul tactil și la cel olfactiv. Ca într-un joc de-a v-ați ascunselea, flacoanele parfumului SPIRAL sunt tăinuite în fibra lemnoasă a obiectelor, iar unele cuburi, părți ale unui puzzle plastic, ceresc în culoarea lor,sunt chiar scăldate în parfumul care conține, printre altele, și nota olfactivă, secretă a unei plante sacre asiatice (…) menite a unge statuile de aur din Laos, atribuindu-se proprietăți mistice. Se știe că în tradiția budistă există credința că o comunicare cu zeitățile este mijlocită tocmai prin folosirea culorii și a parfumului.

Cei doi artiști timișoreni au creat un întreg care pare o arhivă în care își doarme somnul fiica lui Uranus, Mnemosyne, zeița amintirilor, Octavian Sever Coifan văzând în lucrările Nadei Stojici acel Sancta Sanctorum al Eu-lui tainic, un puzzle de sertare, tot atâtea uși către amintiri viitoare.

Iubitorul de artă românească, Dr. Georg Lecca, care a sprijinit această expoziție și care a vorbit în deschiderea vernisajului, vede în culoarea folosită de Nada Stojici o înstrăinare a lemnului, eine Entfremdung, acesta este însă readus la viață, în percepție, prin nuanța olfactivă din alchimia secretă a lui Octavian Sever Coifan.

Parfumul SPIRAL este o reflecție asupra amintirilor viitoare păstrate în tainițe pentru a fi revelate viitorului, cum îl definește autorul lui. Spirala, prezentă în aburii olfactivi, este un laitmotiv al expoziției, simbol pentru creația universală, tăinuită în deschiderea florală, în scoică, în melc, dar și în conurile brazilor.

Patrick Süskind scria în romanul Parfumul  Puterea de convingere a parfumului este mai puternică decât cuvintele, decât clipa, emoția sau dorința. Nu i te poți împotrivi, pătrunde în noi precum aerul în plămânii noștrii.

  1. Kirchner: George, spuneai, în deschiderea vernisajului, că această combinație armonioasă între obiect și parfum este o premieră pentru România, și, probabil, și pentru Germania, și că expoziția, în întregul ei, stă sub semnul amintirilor. Îți amintești cum ai cunoscut-o pe Nada?
  2. Lecca: Pe Nada am cunoscut-o în atelierul lui Peter Jecza, sculptorul timișorean, prieten drag, trebuie să fi fost 2001-2002, ea era încă studentă, mi-a plăcut pentru că avea o anumită sinceritate în arta ei și pentru faptul că îi plăcea să lucreze și să se joace cu amintirile, cu poveștile. Deși era atât de tânără, era bogată în amintiri și nostalgii. Într-o zi eram cu Peter prin oraș [Timisoara] și-mi zice, hai la o expoziție, atunci i-am văzut, pentru prima dată, lucrările, acele tainițe. Erau foarte interesante, pentru că aduceau ceva nou în sculptură, și, bineînțeles, eu fiind interesat de tematica culorii în sculptură, m-au interesat și mai mult.
  3. Stojici: Peter eraun om extrem de cald, de sincer.Ce am învățat de la el este că în artă ai nevoie de multă muncă și răbdare. Dacă nu muncești se rupe firul între minte, inimă și mână. Și atunci îți ești străin, nu te mai auzi, nu te mai asculți în timp ce lucrezi, nu mai găsești materialul potrivit, tușa potrivită, culoarea potrivită, forma potrivită.

V.Kirchner: Nada, tot din tainița amintirilor, cum a fost prima întâlnire cu parfumul creat de Octavian?

  1. Stojici:Eu chiar cred că ne este dat să ne întâlnim, noi, oamenii. Eu eram atât de nerăbdătoare să testez parfumul, dar Octavian mi-a spus, trebuie, întâi, să asculți o poveste. Mi-a povestit despre esențele lui, despre lemnul de agar, de xion, despre tot ceea ce înseamnă sculptura ritualică, iar apoi mi-a spus, poti să îl testezi. Și am pus câteva picături pe mână și am zis, ce frumos, ce frumos, ce frumos. Simțeam, așa, cum crește, și îi spuneam, e cald, și crește, și crește, și acum s-a oprit, acum s-a oprit, e constant,iar eu mai povesteam, mai adulmecam, și, la un moment dat, nu avea legătură cu discuția, a fost un moment de imponderabilitate, am simțit cum mi se răcesc mâinile, am simțit acea emoție când ceva frumos, misterios și bun se întrezărește, se înfiripă, Tu ești aici și acum, îl simți, îl miroși, îl amușinezi, și nici nu îti mai vine să respiri.

G.Lecca: Frumusețea parfumului este în faptul că îmi redescoperă copilăria. Dacă închid ochii și respir parfumul, mă revăd în copilărie, parcă aș fi în atelierul unui tâmplar, persistă, atât de cunoscut, acea aromă de lemn proaspăt, de Bine.

Expoziția deschisă până în data de 26 noiembrie 2015 la Tiny Griffon Gallery, Nürnberg, a artiștilor timișoreni, Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN, este ca o întâmpinare în Catedrala Memoriei“.

Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (1) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (2) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (3) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (4) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (5) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (6) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (7) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (8) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (9) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (10) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (11) Nada STOJICI și Octavian Sever COIFAN (12)