Vernisaj 25 septembrie 2015

25 septembrie – 4 octombrie 2015

Go Contemporary are plăcerea de a-şi anunţa deschiderea în data de 25 septembrie 2015 cu un solo show al artistului Radu Pandele – “Poftim nimic,”

L-am întâlnit pe Radu Pandele pe holurile facultăţii, mai exact la examenul la anatomie artistică iar depre el nu auzisem până atunci decât că este un personaj excentric, introvertit şi uşor arogant, insă, cunoscându-l, mi-am dat seama că lucrurile nu stau chiar aşa: într-un peisaj artistic în care cuvantul rebel devine uniformă, Radu Pandele se remarcă prin complexitate, conştiinciozitate, modestie, fiind chiar “rebelul” autentic, cuminte in nebunia lui şi pasionat de ceea ce face până în extremele seriozităţii şi meticulozităţii unui pedant destul de greu de întâlnit în zilele noastre printre artişti.

Expoziţia “Poftim nimic,” în titlul căreia regăsim insăşi direcţia nihilistă abordată de Radu, adună zece lucrări despre care acesta spune: “singurătăţile cumplite inițiale au declanşat o criză existențială manifestându-se scepticism extrem faţă de toate informaţiile pe care le deţin, toate experienţele pe care le-am trăit, toate regulile care mi s-au impus, incât toată gândirea mi s-a răsturnat, nemaicrezând în nimic (<<o moralitate adevarată>> nu există şi o etică seculară obiectivă este imposibilă – două dintre ideile nihiliste care m-au bantuit constant). De mult am pierdut pariul cu viata linistita”.

Cele zece lucrări în care descoperim un mix între pasaje descriptive şi joc estetic controlat, dar cu tuşe vii, dinamice, ne introduc în realitatea mâhnită, deprimantă a societăţii noastre care impune o nouă ordine subiectivă în care inexistenţa certitudinilor ne dezbracă în faţa noastră, anihilând orice concept de sine stătător ce ar vorbi de forţa individualităţii ca amprentă proprie în contextul de care aparţinem. Această realitate colectivă de care vorbeşte Radu este una impusă “ce presupune dictarea modalităţilor de percepţie a lumii exterioare şi interioare”, cum spune el. Suportul vizual propune privitorului nişte ipoteze bizare, fără a incerca vreun răspuns concret, ci lăsând sugestia ambiguităţii aplanând peste discursul întrebător al artistului. Subiectele demersului narativ se formează din imagini de referinţă, majoritatea create de el din care se remarcă colajul direct pe suprafaţă, învăluit de beznă, dar cu lumina frontală a blitzului aparatului fotografic ca şi coordonată comună sugerând detaşarea emoţionala şi înregistrarea obiectivă a propriei cercetări si înţelegeri a lumii de care aparţine. “Poftim nimic,” propune o încercare de citire printre rânduri a realităţii colective ce ne încătuşează în propriu-i subiectivism, aducându-l pe Radu în ipostaza de narator obiectiv al viziunii proprii, intr-o vădită negare a lumii exterioare de factură îndoielnică.

Adriana Florea Băloiu

Go Contemporary îşi propune să promoveze artişti emergenţi români si străini. Proiectul vine în completarea Go Art Projects, spaţiu nomad de artă contemporană, lansat în noiembrie 2014. Go Contemporary se va focusa pe un numar restrâns de artişti şi îsi va desfăşura activitatea într-o locaţie fixă (Str. Semicercului, Nr. 10, Sector 1) în timp ce Go Art Projects îşi continuă în paralel traseul nomad.

Radu-Pandele-@-Go-Contemporary