O piesă cu un amplu ecou internaţional, al cărei titlu îşi găseşte o dramatică rezonanţă în actualitate, jucată de o distribuţie de marcă, într-o viziune regizorală incitantă, TERORISM de frații Presniakov este noua premieră care vă aşteaptă în Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti: 20, 29 şi 30 mai, de la ora 20.00.

Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu, Irina Movilă, Andrei Finți, Mihai Călin, Tania Popa, Mihai Calotă, Răzvan Oprea, Florentina Țilea, Rodica Ionescu, Natalia Călin, Victor Țăpeanu dau relief, în scenografia Andradei Chiriac, unor personaje comune aflate în situaţii limită…

La fel ca Ilf și Petrov, Oleg și Vladimir Presniakov scriu în tandem. Semnătura sub care publică, frații Presniakov, a devenit, rapid, „marcă înregistrată” a teatrului rusesc. Piesa „Terorism” le-a adus celebritatea internațională și onoarea de a fi cei mai jucați dramaturgi ruși după Cehov.

După premiul concursului de dramaturgie lansat de Ministerul Culturii al Federației Ruse și de Teatrul de Artă „A.P. Cehov” (MHAT), unde este imediat pusă în scenă sub conducerea regizorală a lui KirillSerebriannikov, piesa Terorismcunoaşte, începând din 2003, o carieră internaţională bogată, fiind jucată din Europa (Anglia, Germania, Suedia, Polonia, Norvegia, Spania, Irlanda) până în Australia şi America.

Cu „Terorism”, regizorul Felix Alexa practică un tip de teatru aflat în priză directă cu realitatea. Ideea montării acestui text la TNB s-a născut în zilele ulterioare atentatului de la Paris împotriva revistei „Charlie Hebdo”.

„O piesă cu un asemenea titlu are o rezonanță accentuată în acest moment, aprecia Michael Billington în The Guardian. Extraordinar e însă felul în care această piesă scăpărătoare a fraților Presniakov extinde definiția de «terorism» pentru a cuprinde aproape toată viața Rusiei moderne”.

„Piesa sugerează că este imposibil să trăiești în lumea contemporană fără să devii o potențială armă de distrugere în masă, scria Ben Brantley în New York Times. Personajele, conectate între ele printr-un șir de scene scurte, își transmit, de la unul la altul, o tristețe neliniștitoare, care naște violență, ca și cum toți ar fi loviți de o gripă contagioasă”.

De ce, brusc, devenim cu toții incontrolabili? – se întreabă unul dintre personajele cheie ale acestei piese. Răspunsul îl puteți afla într-un spectacol modern, construit pe baza unor povești de viață legate între ele. „Terorism” – o punere în scenă cu structură circulară, aidoma unei hore a terorii, în care se înlănțuie umorul sardonic, ironia, frica și absurdul existenței. O farsă apocaliptică despre eșecul lumii contemporane.

„Piesa demonstrează că nu e neapărată nevoie de cadavre, pentru ca undeva, în adâncul nostru, să murim încet sub teroarea propriei vieți cotidiene. Având, totuși, iluzia fericirii…”, crede Felix Alexa.

Prețuiți în Rusia pentru limbajul firesc, pentru dialogurile care par preluate „de pe stradă”, pentru scriitura spirituală, sarcastică, frații Presniakov examinează, cu amărăciune și haz, viața și cultura din Rusia post-sovietică.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.

Durata spectacolului este de 1 oră şi 30 de minute, şi se joacă fără pauză.

1.  7M2A1414 2. Terorism. 7M2A1401 3. 7M2A1207 4. TERORISM. 7M2A0832 5. A0943Terorism 6. A1144 7. A0780 8. Terorism7M2A0761 9. A1026 10.7M2A1263 Bodochi... Afis.-Terorism Foto Felix Alexa de Florin Ghioca . 1