Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, ICR Paris organizează la sediul său din Paris, expoziția « Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc », în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 29 noiembrie – 29 decembrie 2017.

Cum ne definesc obiectele? Cum evocă ele specificitatea unui parcurs, unicitatea unei persoane? Ce spun ele despre apartenența noastră la un univers cultural, despre relația pe care o avem cu acesta – fie că e vorba de societatea de origine sau de cea de adopție?

Mobilitatea, faptul de a se instala într-un spaţiu cultural diferit, ne obligă să ieșim dintr-o anume rutină, a relației noastre, cu lumea exterioară. Necesitatea de a face o selecție, de a reflecta, asupra importanței funcționale sau simbolice a obiectelor, asupra rolului lor de reprezentare în relația cu semenii noștri, aruncă o lumină nouă despre modul în care fiecare își imaginează sau își construieste drumul.

Peste 20 de autori, de origine română, au fost invitați să redacteze un text pe tema obiectelor în exil. Manuscrise, fotografii și obiecte circulă, pentru a ilustra concret și simbolic- prin douăzeci de afișe – experiența migrației, a apartenenței și a mobilității culturale. Proiectul a fost coordonat de Monica Salvan și Cristina Hermeziu si ilustrat de Corneliu Grigoriu, grafician.

Au semnat textele-object : Gabriel Badea-Păun, George Banu, Florin Bican, Rodica Binder, Olimpia Bogdan-Verger, Angela Bratsou, Jan Cornelius, Dinu Flămând, Cătălin Dorian Florescu, Anca Fronescu, Dana Grigorcea, Cristina Ion, Jozefina Komporaly, Gabriela Lupu, Norman Manea, Axia Marinescu, Andrei Mihăilescu, Basarab Nicolescu, Ovidiu Nimigean, Cătălin Pavel, Cristina Simion, Irina Teodorescu.
Textele autorilor participanți au fost publicate, integral, în 4 numere consecutive ale revistei Dacia literară, în anul 2016.

Programul zilei de 29 noiembrie cuprinde, de la ora 18h00, Masa rotundă « Obiecte care (ne) vorbesc. Mobilitate și apartenență », animată de Cristina Hermeziu, jurnalist literar. Participă Barbara Cassin, scriitor și filozof : « Des objets-récits. Le réseau de « Maisons de la sagesse-traduire » ( Obiecte-povestiri. Rețeaua « Maisons de la sagesse-traduire », Cătălin Pavel, scriitor și arheolog : « Le double apprentissage ou la biographie des objets » ( Dubla ucenicie sau biografia obiectelor ) și Monica Salvan, jurnalist cultural : « Objets et récits migratoires » (Obiecte și povestiri migratorii).

De la ora 19h30 va avea loc vernisajul expoziției Cadres de mémoire. Des objets qui (nous) parlent (Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc), prezentată de Monica Salvan și Corneliu Grigoriu, în prezența autorilor Gabriel Badea Păun, George Banu, Cristina Ion, Gabriela Lupu, Axia Marinescu, Basarab Nicolescu, Ovidiu Nimigean, Irina Teodorescu.