Focus-On-Mihai-Zgondoiu-2014FOCUS ON
Mihai Zgondoiu
THE ARTIST’S GOLDEN HAND
(video-performance, obiect, print)
21 martie – 3 mai 2014
coordonator proiecte / project coordinator: Ana-Maria Altmann
text de / text: Silvia Müllegger
vernisaj: vineri, 21 martie 2014, ora 19.00, Five Plus Art Gallery, str. Argentinier nr. 41, Viena
opening: Friday, March 21, 2014, 19.00, Five Plus Art Gallery, St. Argentinier no. 41, Vienna
“Observator atent al problematicii culturale, al stereotipurilor politice dar și al propriei sale identități, Mihai Zgondoiu abordează concepte complexe care au la bază cuvinte-cheie precum libertate, criză, comunism, identitate, matriță (șablon dar și matrice) pe care le îmbină cu utilizarea critică a noilor social media. Indiferent dacă sunt ironice, meditative sau auto-referențiale, proiectele sale recurg cu maxima libertate la  multi-media, tehnici și tehnologii mixte, parafrazând asumat diverse stiluri, tendințe, concepte interdisciplinare, abordări și citate figurative.
Numitorul comun al acestei întreprinderi atât de diverse și ramificate pare a fi sintagma “artistul nu este o insulă”, logo-ul care reunește poeți, scriitori, filosofi, dornici să contribuie la conturarea unui nou discurs, amplu contextualizat prin publicații și evenimente de teatru-acțiune  care poartă toate amprenta și semnătura conceptuală a artistului.
Refractar la orice tip de norme, Zgondoiu se opune deschis atât standardelor occidentale cât și discursului istoric și social din România ultimilor ani, caracterizat de recursul frecvent la expresii ce reflectă un proces de politizare a gândirii critice. În acest fel artistul își construiește un loc al său, asumat, într-o societate culturală globaliza(n)tă ce se lasă condusă de legea cererii și a ofertei.”
Silvia Müllegger