afis_MARIA PIPAS ÔÇô dantele si broderiiOdoare dintr-un sipet neștiut (I)

MARIA PIPAȘ – dantele și broderii

27 martie – 27 aprilie 2014, Sala Irina Nicolau

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 27 martie 2014, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției MARIA PIPAȘ – dantele și broderii.

Această expoziție deschide un nou ciclu de expoziții tematice, centrate pe un anume tip de obiect, care au menirea de a aduce în prim-planul vieții culturale adevărate comori ascunse în colecții particulare cunoscute sau mai puțin cunoscute, răspândite în întreaga țară.

Expoziția este o reverență în fața frumosului, pe care o facem în amintirea soților Maria și Nicolae Pipaș din Tisa, județul Maramureș, colecționari de artă și totodată pricepuți meșteri țesători. Este un gest de respect față de munca acestora, materializată într-o fabuloasă colecție de artă tradițională și modernă, prea puțin cunoscută publicului obișnuit.

Fondul bogat, prețios și bine păstrat de dantele și broderii din această colecție, de care s-a ocupat întreaga viață Maria Pipaș, cuprinde peste 2000 de piese (modele întregi și fragmente de broderie) din secolele XVIII – XX, obiecte de mare rafinament, lucrate în stiluri și tehnici diferite, adunate în peste 30 de ani de căutări.

Gustul desăvârșit pentru arta adevărată și dragostea pentru dantela veche, lucrată de mână, veneau la Maria Pipaș din interior, nu erau formate de vreo școală. Și-a dorit mereu ca această îndeletnicire, ridicată la rang de artă, să fie cunoscută; a sperat cu încăpățânare să convingă că ea mai poate fi practicată și astăzi, pentru ca arta, frumosul, să nu dispară din căminele românilor.

Cu gândul că numeroasele ei cunoștințe vor fi de folos celor care sunt interesați de industria casnică, s-a străduit să-și scoată fantasmele dantelate, în care a investit mult timp și nu puțini bani, în lume. Din păcate a avut de puține ori această șansă.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, până pe 27 aprilie 2014