Prin intermediul Casei de Licitații GOLDART GHILDUSh, Dizainăr a organizat pe 17 februarie prima licitație de design românesc de obiect a anului 2014. Evenimentul a avut loc la Hotel Intercontinental, Sala Rapsodia, și a reunit un public generos, format din peste 100 de participanți: colecționari, iubitori de artă și cultură, designeri și artiști. Aproximativ 50% din obiectele licitate și-au găsit cumpărători.

obiectele licitatiei_ Licitatie--Suveica-Ford Licitatie---F+ónarLicitația de design din 17 februarie marchează startul campaniei “Prețuiesc Design Românesc”, demersul Dizainăr de a încuraja designul românesc și de a arăta, unui public cât mai divers, că există și că merită să fie prețuit.

Dizainăr a prezentat, în cadrul licitației cu numărul 119 a Casei de Licitații GOLDART GHILDUSh, o selecție de produse de design în serii mici, prototip sau unicat, create de designeri români. Lucrările care au fost expuse în licitație sunt semnate de Bulb27/Andrei Ignia, Silva Artis, Vlad Pașca, Andrei Arhip & Gabriel Ionuț Mândrișcanu, meao și ArhiDOT design.

Dintre cele unsprezece obiecte propuse de Dizainăr, cinci și-au găsit noi stăpâni. Una dintre cele mai bine vândute piese a fost lampa Fânar, creată de Bulb27/Andrei Ignia, adjudecată la prețul de 350 EUR. Cel mai licitat obiect a fost lampa Suveica Ford, tot a lui Andrei Ignia, care a plecat de la 350 EUR și s-a adjudecat cu 550 EUR, după opt pași de licitație.

Cele patru corpuri de iluminat ce și-au găsit cumpărători sunt obiecte unicat și îmbină elemente vechi cu functionalități diverse pentru a crea obiecte noi, surprinzătoare.

«Deocamdată, cel mai demn de admirat pas înainte este că prețuirea designului de la noi a început să prindă formă comercială. Am fost, cred, cel puțin la fel de mândri ca autorul când am văzut un obiect pe care noi l-am promovat, adjudecat după opt pași de licitație. Aceasta înseamnă că există cel puțin dorința de a deține obiecte unicat semnate de designeri români.

Urmează să vedem progrese și în cifrele asociate cu designul românesc. Dacă acum 550 EUR au fost suficienți pentru achiziționarea unui unicat, în câțiva ani, designul românesc de unicate, va deveni comparabil cu cel internațional, iar unicatele nu vor mai fi atât de accesibile ca preț.», Mihnea Ghilduș, fondator Dizainăr.

Dizainăr va fi, începând de luna aceasta, o prezență constantă în licitațiile Casei GOLDART GHILDUSh și va aduce designul contemporan românesc mai aproape de lumea artei.