Vești bune pentru piața de artă din România: indicele pieței românești de artă la maxime istorice

Sesiunea de licitații organizate de Artmark în perioada 19-21 februarie aduce trei rezultate excepționale pentru piața de artă din România: indicele de rentabilitate al pieței românești de artă (ART-C=Art Consacrat) a atins maxima sa istorică, de 3182 de puncte; Victor Brauner se adaugă celor 7 mari artiști români cu vânzări-record de peste 100.000 de euro în piața românească, o dată cu adjudecarea operei „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde” la un preț tot mai apropiat de valoarea pictorului român pe piața internațională; totodată un nou record al totalului adjudecărilor online pentru o sesiune de licitație – 207.660 euro (peste 25% din cifra de afaceri a sesiunii de licitații din februarie).

București, 22 februarie 2013

Piața de artă din România crește într-un interval scurt, trecând de la pubertate la adolescență.

În urma Sesiunii de licitații 19-21 februarie, organizate până ieri de casa de licitații Artmark, indicele de rentabilitate al pieței românești de artă (ART-C = Art Consacrat) a atins cota maximă din istoria tinerei piețe interne de artă. Astfel indicele a crescut de la 1863 de puncte în septembrie 2012 (începutul anului 2012-2103 al pieței de artă), respectiv de la fosta maxima istorică, de 2798 de puncte (martie 2012), așadar cu 70,8% în jumătate de an, respectiv cu 13,7% față de fosta maxima istorică (a mijlocului anului trecut al pieței de artă).

Bun venit, Victor Brauner!, i-au strigat colecționarii împătimiți nou-intratei în topul celor mai valoroase opere de artă vândute în licitațiile din România, „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde”. Vedeta Licitației organizate de Artmark în seara de 21 februarie, cea mai importantă pictură de avangardă din colecțiile private românești, a fost adjucată contra sumei de 120.000 de euro, recordul absolut al pictorului avangardist în licitațiile naționale. Astfel, după succesul constant pe piața internațională de artă, Victor Brauner devine unul dintre cei mai căutați pictori români și pe piața din România, alături de Tonitza, Grigorescu, Ressu, Luchian, Andreescu, Țuculescu și Marcel Iancu. De menționat că cele mai bine vândute opere ale lui Brauner, tranzacționate la marile case de licitații din străinătate, au atins valorile de 700.000 € („Cazul straniu al domnului K”, la Calmels-Cohen din Paris, aprilie 2003) ori 547.740 € (opera „Ultra-albastru biosensibil”, Sotheby’s din Paris, septembrie 2008) etc.

Ocupantul locului secund în topul celor mai valoroși artiști români tranzacționați pe piața internă, Nicolae Grigorescu, nu se dezminte nici în cadrul Licitației de Mărțișor dedicate micilor opera ale marilor maeștri. Evenimentul organizat de Artmark la data de 19 februarie, în sala supraplină de la Athénée Palace Hilton, a demonstrat că o pictură de mici dimensiuni (18 x 36,5 cm) semnată de Nicolae Grigorescu poate atinge valoarea de 65.000 euro.

Totalul vânzărilor înregistrate de Artmark în urma Sesiunii de licitații 19-21 februarie se ridică la 900.000 de euro, o sumă care demonstrează, deloc întâmplător, că piața de artă din România funcționează în mai mica măsură după regulile crizei economice, mai degrabă că aceasta reflectă nu doar un rezultat al intenției investiționale, cât mai ales un rezultat al pasiunii și dorinței de reorientare către valorile autentice.

Alte rezultate de top în cadrul Sesiunii de licitații Artmark 19-21 februarie, unde cca 70% dintre opere au avut un preț de pornire sub 1000 de euro, au fost realizate de următoarele opere: „Car cu boi, pe cale, de dimineață” – Nicolae Grigorescu (50.000 €), „Sfârșitul piesei“ – Corneliu Baba (30.000 €), „Primul bal” – Ștefan Luchian, (29.000 €), „Iarnă în mahala“ – Ion Țuculescu (27.500), „Flori de salcie“ – Arthur Segal (25.000 €), „Casa pădurarului din Agapia” – Nicolae Grigorescu (25.000 €) etc.

Următorul eveniment major al pieței de artă din România, Licitația de Primăvară, este organizat de Artmark la data de 20 martie, la J.W. Marriott Grand Hotel.