Indicele Art Consacrat – Barometrul pieţei româneşti de artă

Dacă nu eşti la curent cu performanţele pieţei româneşti de artă, atunci e momentul să te intrebi dacă ai făcut într-adevăr tot ce ai putut pentru a-ţi pune economiile la adăpost de cutremurele financiare.

Piaţa de artă din România, care a crescut în ultimii trei ani într-un ritm care pune în umbră celelalte pieţe de investiţii, dispune acum un nou mijloc profesionist de măsură.

Indicele Art Consacrat este un instrument bursier transparent, care arată pulsul pieței de artă, analizând tranzacțiile publice, prin licitaţii, realizate în fiecare săptămână. Acesta prezintă grafic cât de mult au crescut sau au scăzut cotaţiile artiştilor cuprinşi în portofoliu, judecând după vânzările din săptămâna aflată în calcul. Indicele se referă la un portofoliu de 100 cei mai cunoscuţi artiști români ai tuturor perioadelor, care poate fi consultat, împreună cu metoda matematică de calcul, pe site-ul http://www.indexulpieteidearta.ro/

Indicele Art Consacrat este oglinda unei pieţe tinere şi efervescente, care numai în 2011, a acumulat un volum de vânzări prin licitații publice de artă de 13,7 milioane de euro, în comparație cu 2009, când atingea 3,6 milioane de euro. Ilustrând fidel dinamica unui segment relevant al pieţei româneşti, Indicele oferă o perspectivă asupra avantajelor pe care le poate aduce investiţia în cel mai apreciat tip de proprietate al momentului: arta.