Peste 65.000 de lei pentru Horia Bernea

Licitaţia cu numărul 84 a  Casei de Licitaţii Goldart care a avut loc joi, 15 martie,  a avut vânzări de peste 60.000 de euro. Printre lucrările care au trezit interesul colecţionarilor se numără tablouri semnate de Nicolae Vermont, Aurel Baesu, Otto Briese, Dimitrie Mihăilescu, Horia Bernea , Jean Cheller, Rudolf Schweitzer-Cumpănă.

Tabloul intitulat „Salonul Biedermeier” pictat de Jeno K. Szebeni a fost îndelung licitat, având preţul de pornire 900 de euro şi fiind adjudecat la 6500 de euro. Una dintre piesele de rezistenţă ale licitaţiei denumite “Bucuria Figurativului” a fost o lucrare semnată de Jean Cheller– “Vas cu Flori”- care a fost cumpărată la preţul de 6000 de euro.

Colecţionarii nu au putut rămâne indiferenţi la farmecul lucrării “Deal Primăvara” a lui Horia Bernea, adjudecată la 15.000 de euro (65.400 de lei). Dealul este una dintre temele frecvente ale pictorului, fiind vorba de un deal din Poiana Mărului, din judeţul Braşov. În picturile sale, dealul este prezentat când arid, când înflorit sau colorat în nunaţele toamnei. Este surprins, însă, într-o lumină care uneori îl face să zâmbească, aşa cum este cazul acestei lucrări. În alte tablouri, însă, transmite senzaţii de rece, de bucurie, de frică.  În picturile lui Bernea dealul este mai mare sau mai mic, având diferite culori sau tonalităţi, reprezentând un univers atemporal.

Un alt pictor a cărui lucrare a  fost achiziţionată seara trecută la Goldart este Nicolae Vermont, cu “Florăreasă” pentru suma de 4500 de euro.

3600 de euro au fost plătiţi pentru Rudolf Schweitzer-Cumpănă care a intrat în licitaţie cu lucrarea “La cafenea”, iar “Prahova spre Comarnic” a lui Dimitrie Mihăilescu s-a licitat de la 500 la 1900 de euro. De asemenea, au fost licitate manuscrise şi cărţi, printre cele mai importante lucrări adjudecate numărându-se “Eterna şi fascinanta Românie”- 500 de euro. Exemplarul este în limba franceză, a fost tipărit în 1997 şi are semnătura autografă a lui Adrian Costea. Cartea nu a fost destinată publicului larg, ci elitei politice a lumii, iar pe semnul de carte sunt indicate 144 de state cărora le-a fost trimisă.

Casa de Licitatii GOLDART (www.goldart.ro)