InnerSound si Modernism prezinta cate un mini-interviu cu artistii participanti la concursul de fotografie “Mistere contemporane”, expus in cadrul Festivalului InnerSound 2013, la Fundatia Löwendal Bucuresti.

Dragoș Radu Dumitrescu

http://dragosdumitrescu.blogspot.com

“M-am nascut prin 1985, pe undeva, dar sigur nu cu un aparat de fotografiat atarnand de gat. Aceasta innobilare necavalericeasca am deprins-o mult mai tarziu, cand detinatorii camerelor deja priveau cu fruntea senina, chiar foarte senina, zarile. Se intampla si la case mai mari, pana la urma.
Un pas mai sigur, cred eu, a fost prin 2009, cand mi-am batut un cui, sa perseverez in aceasta directie.
Ulterior am urmat si cursurile New Age Photography si cele ale Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz, incet-incet cate o expozitie, cate doua, cate trei. Deja se ingrosa gluma. M-am gandit sa expun si in afara si a fost bine primit. In definitiv cine ma cauta, ma gaseste sigur pe ici, pe colo, parca nu prea stau locului pe niciunde. Dar poate e mai bine asa, va pot impartasi ce am vazut.”

 

1. Ce inseamna pentru tine a fotografia?
A fotografia inseamna, pentru mine cel putin, acea surprindere a unui cadru, al unui decupaj real, dar in care incerc sa interpretez prin felurite mijloace estetice, un ansamblu suprareal. Intr-un oarece final, pot spune ca imi doresc a sugera un anume inobservabil, dar fara sa-mi umflu rezultatul, fara sa-i dau un artificiu.
2. Care este prima fotografie de care iti amintesti?
Imi amintesc de multe imagini, franturi, pasaje sterse si impiedicari, asa incat cele mai puternice cred ca sunt cele din copilarie, unde amintirile au fost cam singurul instrument de captare. Nu la un mod reverentios melancolic asupra celor trecute, mai degraba retraiesc acele stranii emotii de acomodare cu spatiile, cu locurile petrecute si cu cei din jur. Era o lume mult mai instinctuala, sau mult mai pe pipaite, erau atmosfere. Acum empiricul survine mai mult in informatie, in idee, mai putin in simt. Si nu neaparat in fotografie, e o impaienjenire prin multe in ziua de azi, prin prea multe.
3. Care e fotografia preferata din portofoliul personal? De ce?
Cred ca as face un usor deserviciu imaginilor, sa le asigur un lider, un element de conducere si directionare. Fiecare are sau ar trebui sa aibe o libertate de expresie, sunt lucruri delicate in toate, vizibile nu neaparat la prima vizionare. Asemeni oamenilor…
4. De ce ti-ai dorit sa expui in cadrul InnerSound New Arts Festival?
M-am gandit sa-mi prezint mai mult unul dintre proiectele personale, un cult vizual al insolitului, iar tema festivalului si anume “Mistere Contemporane” tangenta destul de bine cu ceea ce sugeram in fotografii.
5. Care este fotograful tau preferat?
Ca fotograf sau fotografi preferati, la un prim gand ar fi deja multi recunoscuti: Koudelka, Gruyaert, Bresson, David Alan Harvey, Matt Black, Tiago Santana si lista poate continua lejer, dar as fi vorbit mai degraba despre anumite imagini apartinand fiecarora, decat aceasta insiruire de nume cu un caracter putin generic, liniar. Sigur ca pot spune “imi place si acela si celalalt, si un altul”, dar nu tot ceea ce fac, nu mereu. Asta nu ii ridica sau ii coboara, dar ii nuanteaza!

 6. Care este aparatul foto preferat si de ce?

Ca aparat folosit, e bun orice aparat de la care stii ce vrei si ce vei obtine. Personal, am trecut pe film de ceva vreme, unul dintre motive fiind implicarea totala in munca depusa. Curiozitatea cadrelor surprinse si descoperite abia dupa developare, manualitatea, o stare minunat de intima si responsabila, in plus restrangerea numarului de cadre, m-au incurajat sa dau mai la o parte “mitraliatul” si “colectionarismul”, daca imi permiteti aceste cuvinte, specific digitalului. Asta nu inseamna ca nu e un exercitiu foarte bun de initiere in fotografie, facil in multe situatii, doar ca personal prefer sa-mi concentrez foarte tare atentia pe subiectul fotografiat, iar aparatul digital mi-ar fura acest aspect, prin comoditate.

 

Dragos-Radu Dumitrescu (1) Dragos-Radu Dumitrescu (2) Dragos-Radu Dumitrescu (3) Dragos-Radu Dumitrescu (4) Dragos-Radu Dumitrescu (5) Dragos-Radu Dumitrescu (6) Dragos-Radu Dumitrescu (7)