Termen limită pentru depunerea proiectelor: 3 noiembrie 2013

“Artişti în industrie” este o platformă dedicată criticii şi cercetării în design iniţiată de Asociaţia 2580. Proiectul, demarat în 2011, odată cu realizarea primei arhive on-line dedicate designului textil modern din România, caută să suplinească lipsa unor instituţii în România care să prezinte şi să pună în valoare designul şi artele decorative, dincolo de un interes pur etnografic. În acelaşi cadru a fost organizată în 2012 conferinţa internaţională „Artişti în industrie. Rolul designului în era digitală” conferinţă care a căutat să răspundă întrebărilor pe care le ridică statutul designului contemporan în contextul globalizării şi al economiei digitale.

 

În 2013, Asociaţia 2580 organizează în perioada 22 septembrie – 3 noiembrie un concurs de proiecte de design românesc ce vor fi prezentate online în cadrul platformei http://designers.artistsinindustry.com.

Mai multe detalii legate de proiectul „Artisti in Industrie“ găsiți aici: http://www.artistsinindustry.com

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

 

CONCEPT

”Artişti în industrie” este un proiect care vizează crearea şi administrarea on-line a unei platforme dedicate designului care să:

1)    facă o trecere critică în revistă a proiectelor de design contemporan din România,

2)    discute despre conceptele şi problemele pe care le ridică proiectarea (problemele care au repercusiuni asupra designerilor, a mediului construit/locuit, utilizatorilor etc.),

3)    prezinte o serie de portrete ale unor tineri designeri din România,

4)    încurajeze dezbaterile critice legate de rolul şi statutul designului în societatea contemporană,

5)    încurajeze iniţiativa economică şi formele alternative şi responsabile de producţie.

 Afis_APEL_LA_PROIECTE_Artists_in_Industry_2013

INTENȚIE

În contextul economic actual, în care metodele digitale de creaţie şi producţie transformă industria pe plan mondial, inovaţia şi creativitatea capătă un rol din ce în ce mai important, în detrimentul unei abordări bazate strict pe productivitate. În același timp, designul capătă o definiţie mai largă, fiind aplicat astăzi unei sfere extinse de activităţi, dacă e să ne gândim la designul ştiinţific, tehnologic, cultural sau politic. Regăsim astfel designul aşa cum îl vedea Laszlo Moholy-Nagy în cartea sa din 1947 “Vision in Motion” : designul nu este o profesie, ci o atitudine! A „desena“ revine la a formula o viziune despre prezent şi despre viitorul apropiat, negociind/cumpănind diferitele componente care concură la realizarea acestora. Cautând să sprijine o abordare critică, proiectul nostru urmăreşte sensibilizarea atât a specialiștiilor, cât şi a publicului larg asupra multiplelor faţete ale designului şi influenţelor sale societale. Scopul proiectul nostru este de a găsi şi pune la dispoziţie instrumente de intervenţie culturală, socială, economică şi politică.

Obiectivele proiectului privesc:

1)    Comunicarea şi susţinerea celor mai inovatoare demersuri de proiectare din România.

2)    Facilitarea întâlnirilor dintre agenţi economici şi designeri în scopul îmbunătăţirii, prin design de calitate, a produselor româneşti.

3)    Contribuţia la o serie de dezbateri legate de modele economice alternative şi la rolul industriilor creative în dezvoltarea locală şi regională.

4)    Încurajarea dezbaterii critice care să aducă în centrul atenţiei probleme legate de practica, produsele şi formele discursive ale designului.

 

CONDIŢII DE PARTICIPARE

Pentru concursul „Artişti în industrie” se aşteaptă proiecte de design cu caracter inovativ, care folosesc tehnologia într-un mod creativ pentru a oferi produse sau lucrări care răspund unor teme contemporane specifice, definite de participanţi în detaliu. Accentul se va pune pe capacitatea autorilor de a înţelege şi intepreta un anumit context şi de a oferi soluţii a căror finalitate nu va viza doar aspectele estetice sau funcţionale, ci şi cele sociale şi economice.

-participanţi:

Apelul pentru proiecte se adresează tinerilor designeri de cetăţenie română (stabiliţi în România sau în afara ţării) până în 40 de ani.

categorii:

>design grafic

>design de produs

>design de interior

>fashion şi textile design

>design management

& alte tipuri de design de nişă, inovatoare (de exemplu: food design, software, interactive design, sound design)

– număr lucrări: maxim cinci/participant

– forma de prezentare:

-cv

-biografie artist (maxim o jumătate de pagină, în format .pdf)

-prezentare lucrări:

1)    text de maxim o pagină (format .pdf)

2)    lucrare + maxim 3 imagini la fiecare lucrare (dimensiuni: latura cea mai mare de 1200 pixeli, format .jpeg, maxim 10 Mb împreună)

3)    scheme de concept, tehnice, mod de funcţionare (unde se aplică)

 

MODUL DE APLICARE

– online prin trimiterea materialelor la  adresa: application[at]artistsinindustry.com

 

JURIZARE

Toate lucrările vor fi vizionate şi selectate de un juriu, urmând a fi prezentate doar proiectele selectate de juriu. Juriul va acorda şi trei premii:

premiul întâi : 2000 RON,

premiul doi : 1500 RON,

premiul trei : 1000 RON

și două mențiuni : 500 RON fiecare ,

celor mai pertinente proiecte indiferent de categoria de design.

Membrii juriului:

Ioana Sanda Avram

Mirela Duculescu

Emilian Dan Cartis

Tincuţa Heinzel

Ina Leonte

Marius Marcu-Lăpădat

Timotei Nădășan

Eugen Pănescu

 

Decizia juriului este finală.

 

CRITERII DE APRECIERE

1)    Alegerea şi definirea temei de lucru – se vor aprecia proiectele care interpretează situaţii specifice contextului actual

2)    Caracterul inovator al propunerilor (ca design, tehnică şi interpretare a temei)

3)    Relevanţa conceptului pe care se bazează propunerea

4)    Claritatea şi expresivitatea textului şi a imaginilor prin care este prezentată propunerea

5)    Aplicabilitatea şi soluţiile concrete; capacitatea designerului de a dialoga cu producătorii existenţi care pun la dispoziţie o tehnologie specifică

 

MENŢIUNI

– organizatorii pot să folosească lucrările în alte prezentări sau la evenimente partenere cu scopul de a promova proiectul „Artişti în industrie”, dar nu şi în scopuri comerciale.

– nu se percepe taxă de participare

 

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: designers[at]artistsinindustry.com