- ACCELERATORCÂMPULUNG este programul de mentorat destinat artiștilor emergenți din România, continuarea firească a programului ACCELERATOR, început în februarie 2022 de către Asociația Culturală Eastwards Prospectus
- 3 workshop-uri și sesiuni individuale de mentorat pentru zece artiști emergenți din România, selectați în urma unui apel deschis, de un juriu din România
- Cunoștințe de la mentori experimentați pe temele Piața de artă contemporană și posibilitățile de finanțare – ipostaza artist-antreprenor cultural; Curatoriere – colaborarea artist – curator; Lucrările in-situ și posibilitățile de adaptare
- Resurse pentru producția de lucrări noi și expunerea lor în locații diferite din Câmpulung
- Termenul limită pentru înscrieri este 18 februarie 2024, ora 23:59. În acest interval, artiștii emergenții sunt așteptați să își depună dosarul de candidatură.
- Mentorat și expuneri de artă în diferite locații din Câmpulung – sunt etapele principale din cadrul programului, cu o durată totală de patru luni.
- Proiectul este finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență – „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) alături de partenerul său instituțional, Primăria Municipiului Câmpulung
Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) și Primăria Municipiului Câmpulung lansează apelul deschis pentru ACCELERATOR CÂMPULUNG. Program de mentorat și producție pentru artiști emergenți din România. Artiștii interesați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot aplica până pe 18 februarie 2024 pentru programul de mentorat al Asociației.
Programul își propune să asigure un cadru de dezvoltare profesională printr-o abordare strategică și coerentă și să pună la dispoziția artiștilor instrumentele necesare dezvoltării abilităților de adaptare la spații diferite de expunere, care depășesc spațiul standard de galerie sau muzeu.
Pe parcursul celor patru luni, ACCELERATOR CÂMPULUNG propune activități concrete din sfera teoretică și practică, ce completează formarea academică universitară tradițională, concentrată cu precădere pe învățarea tehnicii artistice.
ACCELERATOR CÂMPULUNG oferă celor 10 artiști care vor fi selectați în program cunoștințe împărtășite de mentori, resurse pentru producția de lucrări noi și contextul pentru expunerea acestora în diferite locații din Câmpulung.
„Sunt încântat că am reușit să extindem programul Accelerator și în Câmpulung, unde am găsit deschidere din partea Primăriei Câmpulung pentru a-l implementa. Am pornit, acum doi ani, de la premisa că educația primită de artiștii din România în cadrul universităților este insuficientă pentru ca ei să își construiască o carieră de succes. De atunci și până acum, am lucrat împreună cu 20 de artiști în București și în Brașov în cadrul workshop-urilor, sesiunilor individuale de mentorat, proceselor de producție de lucrări noi și în organizarea expozițiilor de artă, prezentate la Galeria Gaep și la Muzeul de Artă Brașov. Odată cu Accelerator Câmpulung, ne propunem să ieșim din spațiul de galerie și de muzeu și să adresăm și spațiul public, cu intervenții site-specific. Sunt nerăbdător să analizăm dosarele de înscriere ale artiștilor emergenți din România și să lucrăm alături de ei într-un nou proiect marca Accelerator,” – precizează Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.
Sesiunile de mentorat vor avea loc în Câmpulung, între 11 și 15 martie, iar lucrările vor fi expuse în perioada 12 mai – 30 iunie 2024. În program se pot înscrie atât artiști emergenți din Câmpulung care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, cât și artiști din alte orașe ale României.
Eligibilitate
Programul acceptă înscrieri de la artiști care:
- Sunt artiști emergenți*
- Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
- Au experiență continuă de maximum 10 ani în domeniul artelor vizuale
- Sunt cetățeni români
- Au posibilitatea să participe la laboratoarele din Câmpulung (11–15 martie 2024)
- Au posibilitatea de a participa la întâlnirile organizate de echipa proiectului în vederea producției de noi lucrări (1 aprilie – 3 mai 2024) și a expunerii lucrărilor de artă în Câmpulung (12 mai – 30 iunie)
- Au disponibilitate pentru implicarea într-un program de mentorat extins pe parcursul a patru luni (martie – iunie 2024), prin participare fizică și online la toate activitățile derulate în cadrul programului, în funcție de modul de desfășurare a fiecărei etape în parte
*Prin „artiști emergenți”, ACEP înțelege artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Asociația a optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptă înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.
Toate informațiile despre procedura de înscriere și componența dosarului, inclusiv cele referitoare la intervalele de timp alocate pe activități, sunt disponibile pe website-ul ACCELERATOR: Apel deschis – Accelerator Câmpulung.
Juriul care va evalua dosarele primite este format din: Andrei Breahnă – manager cultural și manager proiect ACCELERATOR, Mădălina Zagarin – Arhitect șef Municipiul Câmpulung, Ioana CHIRA – comunicator și specialist PR, și Georgia ȚIDORESCU – curatoare independentă și coordonatoare proiect.
În urma parcurgerii dosarelor, juriul va decide care vor fi cei zece artiști emergenți ce vor participa în programul ACCELERATOR CÂMPULUNG.
Date cheie
- Înscrieri: până pe 18 februarie 2024, ora 23:59
- Selectarea participanților: 19 – 22 februarie 2024
- Anunțarea participanților: 23 februarie 2024
- Laboratoare și întâlniri fizice (în Câmpulung): 11 – 15 martie 2024
- Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 25 – 31 martie 2024
- Producție lucrări de artă: 1 aprilie – 3 mai 2024
- Expunere lucrări de artă în spațiul public: 12 mai – 30 iunie 2024
Mentori
Mentorii care îi vor ghida pe cei 10 artiști emergenți în cadrul programului ACCELERATOR CÂMPULUNG sunt: Andrei Breahnă – manager cultural, Georgia Țidorescu – curatoare și Pavel Brăila – artist vizual.
Date cheie despre proiect
- Promotor de proiect: Asociația Culturală Eastwards Prospectus
- Parteneri de proiect: Primăria Câmpulung și Galeria Gaep, România
- Valoarea totală a proiectului: 197.106,05 lei
- Valoarea finanțării nerambursabile (90% – PNRR ; 10% – Primăria Câmpulung): 177.106,05 lei
- Cod proiect: 157
- Proiectul este finanțat în cadrul Investiției I5, C11 „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”
- Durată: 4 luni
- Locație de implementare: Câmpulung, România
–
Despre ACEP
Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.
ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.
Persoană de contact:
Elena Dobre
Specialist comunicare
0720.694.078
Recent Comments