București, 1-2 noiembrie 2012.
Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectură și Urbanism București
Abordarea critică a designului este o cale de a înțelege raporturile omului contemporan cu lumea și cu semenii săi: condițiile de producție și de asimilare a obiectelor produse. Și asta pentru că designul este astăzi o temă privilegiată de reflecție cuprinzând atât bunurile comercializate și intrate în uz, cât și practicile curente, definind cadrul vieții de zi cu zi. Dincolo de valențele sale estetice, designul este astăzi ecranul de proiecție al vieților noastre. Designul modern nu poate fi desprins și nu poate fi înțeles în afara evoluției tehnologice și industriale.
Proiectul „Artiști în industrie” este o platformă ce caută să pună în discuție statutul designului în contextul actual de care nu putem da seama fără o analiză a formelor istorice de producție artistică și industrială și a justificărilor teoretice care le-au însoțit. În același timp, globalizarea și digitalizarea sunt astăzi fenomene cu profunde implicații în ceea ce privește noile paradigme de producție și de consum.
Demarat în 2011 de către Asociația 2580 cu sprijinul Administrația Fondului Cultural Național, proiectul „Artiști în industrie” e motivat, pe de o parte, de lipsa unor instituții în România care să prezinte și să pună în valoare artele aplicate, dincolo de un interes pur etnografic (nu există muzee de artă decorativă sau centre dedicate arhitecturii și designului) și, pe de altă parte, de dorința de a încuraja dezbaterea teoretică privind designul atât în România, cât și într-un context mai larg est-european.
O prima etapă a proiectului a constat în realizarea arhivei on-line „Artiști în Industrie. Artele textile în România 1945-2000”, arhivă dedicată designului textil și artelor textile din România din perioada mai sus amintită. Acest „muzeu virtual” dedicat designului românesc modern a căutat să ofere o „identitate” designului textil din România, identitate fără de care orice tentativă de abordare critică nu ar fi substanțială. Proiectul își propune să valorifice și să lărgească arhiva și spre alte forme de producție industrială (sticlă și ceramică, mobilă, obiect electric, etc.)
În dorința de a aprofunda dezbaterea critică legată de statutul și formele de manifestare ale designului contemporan Asociația 2580 organizează conferința internațională „Rolul Designului în Era Digitală ”.
Conferința va avea loc în perioada 1-2 Noiembrie 2012 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, și va pune în discuție relația care există între design, industrie și economie, între design și tehnologie. Problemele abordate sunt legate de impactul digitalizării asupra procesului de proiectare și de producției, de rolul designerului și de statutul noțiunilor de „consumator” și „utilizator” în contextul economiei digitale și cel al globalizării și, nu în ultimul rând, de provocările la care designul trebuie să răspundă în era digitală.
Invitați în cadrul conferinței sunt Janis Jefferies, (Goldsmiths University of London), Tom Bieling (UdK – Design Research Lab, Berlin), Zilvinas Lilas (KHM, Cologne), Sophie Pène (ENSCI, Paris). Programul conferinței este coordonat de Bogdan Ghiu, Tincuța Heinzel și Augustin Ioan.
Program
1 NOVEMBER 2012
09:00 – 10:00 Registration
10:00 – 11:20 Welcome.
Keynote speakers :
Tincuta Heinzel (2580 Association, RO) – Design, production, consume : concepts and contexts of industrial and digital fabrication.
Tom Bieling (Design Research Lab Berlin, DE) – Chances and Challenges for Design Research.
11:20 – 11:50 Coffee break
11:50 – 13:50 Panel 1 / Design methodologies
1. Ioana Avram (University of Arts, Bucharest, RO) – Paradigme Shift in Digital Era. Design assisted.
2. Costas Bissas; Vasso Asfi; Loukas Angelou (Papairlines, GR/GB)– Once Upon a Sponge : a Case Study on Research Through Design.
3. Myrto Karanika (Royal College of Art, GR/GB) – Responsive textiles; a practice-led study on the crossmodal.
4. Claire Pajaczkowska (Royal College of Art, GB) – The Techno-Primitive Two-Step: Imagining and modeling concepts in post digital design education.
13:50 – 15:00 Lunch
15:00 – 17:00 Panel 2 / Posters Session
1. Letitia Barbuica (Head Made Architecture Studio, Bucharest, RO) – Bauhaus Ideals – Half a Century Apart. Digitalisation as a New Craft.
2. Maria Bostenaru Dan (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO)- „Hard copy“ building model versus digital webpage serving the representation of concepts in architecture design and in scenographic design.
3. Berit Greinke (Queen Mary University of London, DE/GB) – Textile Invisible Cloak.
4. Andrei Ivanescu (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – Gradinita de Grasshopper.
5. Ana Mohonea (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – Design and Intellectual Property.
6. Corina Andor (Oradea University, RO) – „Artists in Industry” archive project
17:00 – 17:30 Coffee break
17:30 – 19:00 Keynote speakers :
Janis Jefferies (Goldsmiths University of London, GB) – How to do things with Design?
Zilvinas Lilas (KHM, Cologne, LT/DE) – Role of Academic Sector Enhancing Cultural and Creative Industries (CCI).
2 NOVEMBER 2012
10:00 – 11:20 Keynote speakers :
Augustin Ioan (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – Architecture and industry in the communist periode: Ion Mircea Enescu (1920 – 2010).
Marius Marcu Lapadat (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – The Way the Third Revolution Will Affect the Design Process.
11:20 – 11:50 Coffee break
11:50 – 13:50 Panel 3 / Design processes
1. Zuzana Sebekova (Academy of Applied Arts and Design (VŠVU/AFAD) in Bratislava, SK) – Role of Designers in Industry.
2. Richard Hooper (Liverpool Hope University, GB) – Must artists serve political doctrine or economic policy or can the digital revolution reanimate an Art for Art’s sake? Heideggarian indebtedness demands a sculptor confess.
3. Ionut Anton; Dana Tanase (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – To Digital Craft.
4. Ina Leonte (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO) – Participatory Design Through New Digital Means.
13:50 – 15:00 Lunch
15:00 – 17:00 Panel 4 / Politics of design
1. Mirela Duculescu (Architecture and Urbanism University, Bucharest, RO)– Designers in Industry? Thoughts on Changing Approaches to Design in Romania before and after 1989.
2. Matthias Ries (Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, DE) – From Capitalist Dependant to Post-Capitalist Leader. New assignments for the thinking strategy of design.
3. Silvia Gugu; Luca Mora; Roberto Bolici (Politecnico di Milano, IT) – From artisans to agents of transformation.
4. Natacha Roussel (Paris 1 University, FR) – The Formalisation of Open Source Collaboration. An Indentity for the Collective Based on a Pragmatic System of Production.
17:00 – 17:30 Coffee break
17:30 – 19:00 Keynote speakers :
Sophie Pène (ENSCI, Paris, FR) – Design and Anthropology of the Future.
Bogdan Ghiu (Bucharest, RO) – Design, Crime & Critique.
Pentru mai multe detalii privind desfășurarea conferinței, vă rugăm să consultați: http://conference.artistsinindustry.com.
Recent Comments