You don’t like the truth – 4 days inside Guantánamo | Luc Cote & Patricio Henriquez | 2010 | 100’ | Documentar | Color

Miercuri, 17 august, ora 21.30. Noul Cinematograf al Regizorului Român. Intrarea liberă

Dacă minți, vor dori și mai multe minciuni. Dacă spui adevărul, nu te va crede nimeni. Îți vor aduce o cola și un sandwich de la Subway, iar tu le vei spune adevărul pe care vor să îl audă, pentru că nu există altă opțiune. Trebuie să fii recunoscător și cooperant, nu să pretinzi că ți-ai recunoscut crimele din cauza torturilor la care ai fost supus. Sigur plănuiești Jihadul împotriva S.U.A., cot la cot cu Osama, deși ai doar 16 ani. Țara ta te-a abandonat. Aici e Guantánamo.

După un “sejur” de 8 ani petrecut în faimoasa închisoare, Omar Khadr devine primul copil condamnat pentru crime de război, fiind acuzat de uciderea unui soldat american în Afghanistan în 2002. Bazat pe înregistrări ale interogatoriilor efectuate în Guantánamo, “You don’t like the truth” este povestea sa; un documentar despre adevărul fabricat prin violență fizică și psihologică, despre încălcarea drepturilor omului și multe alte “reușite” ale administrației Bush.

Filmul face parte din proiectul ”SONAR”, dezvoltat de Ginger Group, care își propune să descopere oameni și idei, cu scopul de a alunga pasivitatea. Ginger Group crede și militează pentru o societate deschisă și atentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, pentru libertatea de a ne face auziți și pentru posibilitatea de a reacționa liber atunci când drepturile fundamentale ne sunt încălcate.

Filmele din seria ”Sonar” vor fi difuzate din două în două săptămâni la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

În măsura în care vremea ne permite, filmele vor fi proiectate în aer liber.

Parteneri : Asociația Macondo, Harth Proiect Advertising

Parteneri media : Cărturești, FEEDER, Modernism, B365

Pagina de Facebook a evenimentului.