În perioada 30 aprilie – 1 august, Muzeul de Istorie din Bucureşti va găzdui expoziţia “Comorile Chinei”.

Figurine din armata de teracotă, obiecte preistorice din ceramică şi jad, vase şi statui din bronz şi porţelan, care vor fi prezentate timp de trei luni în expoziţia “Comorile Chinei”, au fost aduse şi depozitate vineri la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), informează agerpres.ro.

La Bucureşti au fost aduse 20 de lăzi conţinând “Comorile Chinei” – soldaţi şi generali din armata de teracotă descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat chinez, a anunţat directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Expoziţia “Comorile Chinei” cuprinde peste 100 de piese originale ce aparţin culturii chineze – printre care şi faimoasa armată de teracotă din dinastia Qin, dar şi alte bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii.

Proiectul expoziţional “Comorile Chinei” constituie cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România, reunind artefacte inestimabile provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din Republica Populară Chineză.

“Piesele sunt alese, nu sunt foarte multe, sunt 101 seturi reunind 109 piese, însă sunt una şi una. Sunt nu numai – ceea ce publicul va îndrăgi cel mai mult – soldaţi şi generali din armata lui Qin Shi Huang, ci şi un cal de aproape o tonă, sunt şi piese extrem de valoroase din epoca neolitică, ceramică pictată, foarte rară, obiecte de jad, obiecte de bronz, porţelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezească din epoca neolitică până la începutul secolului al XVIII-lea”, a declarat directorul MNIR.

Program de vizitare şi preţuri bilete

Expoziţia va fi deschisă pentru public de marţi, 30 aprilie, începând cu ora 10.00 până la orele 18.00 şi va putea fi vizitată până în data de 1 august 2013.

În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, muzeul va avea un program de vizitare extins, astfel că va fi deschis de marţi până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în ultima sâmbătă a fiecărei luni, programul se va prelungi până la orele 22.00.

În acestă perioadă, se vor aplica noi condiţii şi tarife de acces diferite de cele aplicate până acum. Astfel, costul unui bilet de acces în muzeu care include vizitarea expoziţiilor “Comorile Chinei”, “Tezaur Istoric” , “Lapidarium-Copia Columnei lui Traian” şi a expoziţiilor temporare va fi de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 50 lei pentru pachet familial care include 2 adulţi şi maxim 3 copii cu vârsta până în 18 ani. Va exista de asemenea, în această perioadă, opţiunea “acces rapid” în muzeu – 50 lei.

Armata de teracotă, supranumită uneori şi “armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea. Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Directorului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că în 2014 intenţionează să organizeze o mare expoziţie în China, care s-ar putea numi “Comorile României”, în care să fie prezentate piese din neolitic şi până la sfârşitul Evului Mediu sau chiar piese de tezaur din metale preţioase.