Interzis de către comuniști, pentru că dădea posibilitatea de alegere


Centrul Ceh București aduce în România proiectul care a revoluționat relația spectatorului cu filmul de pe ecran, Kinoautomat. „Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucurăm că putem să-l aducem și în România, unde sperăm ca publicul să umple sălile de cinema”, spune Rene Kubášek, directorul Centrului Ceh.

Kinoautomat este primul film interactiv din lume, conceput de către Radúz Činčera pentru pavilionul cehoslovac la Expoziția Mondială din  ’67, din Montreal. În 9 momente ale filmului acțiunea se oprește și un moderator roagă publicul să aleagă cu ajutorul unor telecomenzi între două scene, apoi scena aleasă continuă, conform voturilor audienței.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind: „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expoziției mondiale, și cehii ar trebui să-i facă un monument lui Radúz Činčera, cel care l-a conceput”.

Filmul, Un om și casa sa (Člověk a jeho dům), este o comedie neagră, creat de de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Radúz Činčera, Pavel Juráček, Ján Roháč, Vladimír Svitáček și Miroslav Horníček. Începe cu o scenă în care apartamentul lui Petr Novák este în flăcări. Indiferent de deciziile care sunt luate, acțiunea se termină întotdeauna cu incendierea apartamentului, făcând din film – așa cum inteționa Činčera – o satiră a democrației. Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democrație, atunci când, la un an după premieră, comuniștii au ocupat Cehoslovacia, interzicând și filmul în scurt timp.

 

Patruzeci de ani mai târziu, mecanismul perfect funcțional al proiectului realizat de Činčera este readus în sălile de cinema. După ce a fost prezentat publicului în Londra, Basel și Praga, Kinoautomat vine în România pentru două proiecții: la cinematograful Victoria din Cluj și la Cinemateca Eforie în București.

 

https://www.youtube.com/watch?v=YTB1hGWfD_o

 

7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj

9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, București

 

Filmul este dublat în limba engleză. Intrarea la proiecție este 5 lei.

 

Un eveniment organizat de Centrul Ceh și susținut de Staropramen.
Parteneri: Arhiva Națională de Filme, 24 FUN, Modernism, Cinemagia, Evenimente în Cluj, BeWhere, feeder.ro, Film Reporter.

 

Pentru mai multe informații și imagini, contactați-ne la [email protected], + 40 724 352 927, www.czech-it.ro .

Eveniment facebook aici: http://www.facebook.com/events/116637115186219/;

http://www.facebook.com/events/348093525296127/