ZIUA MORŢILOR ÎN MEXIC

 

Altar tradiţional dedicat scriitorului mexican Carlos Fuentes

şi etnomuzicologului român Constantin Brăiloiu

 

1 – 11 noiembrie 2012, Școala Satului

Muzeul Național al Țăranului Român

 


Ambasada Mexicului în România și Muzeul Naţional al Ţăranului Român va invită joi, 1 noiembrie 2012, de la ora 17.00, la Școala Satului, la vernisajul expoziției Ziua Morţilor în Mexic.

 

Ziua Morţilor este o sărbătoare mexicană de origine prehispanică, care cinsteşte memoria celor dispăruţi. Originile acestei sărbători sunt anterioare sosirii europenilor în Mexic, existând dovezi ale ceremoniilor la civilizaţiile mexica, maya, purépecha, náhuatl şi totonaca, printre altele.

 

Festivităţile, conduse de zeiţa Mictecacíhuatl, „Doamna Morţii”, soţia lui Mictlantecuhtli, Domnul tărâmului morţilor, aveau loc în a noua lună din calendarul solar mexican, la începutul lunii august şi dura 30 de zile.

 

Pentru vechile civilizaţii mexicane, Moartea nu cunoştea conotaţiile morale europene, nu exista infern sau paradis, nu exista recompensă sau penitenţă a sufletelor. Ei credeau că drumurile destinate sufletelor morţilor erau determinate de tipul morţii suferite, astfel locurile unde mergeau erau: Tlalocan, Omeyocan, Mictlán, Chichihuacuauhco.

 

Pentru a sărbători Ziua Morţilor, se creează, în camera cea mai importantă a casei, un altar în onoarea morţilor familiei. Această tradiţie are la bază credinţa că sufletele morţilor se întorc în lumea celor vii pentru a trăi alături de familiile lor timp de două zile. Pentru a ridica un altar se folosesc o masă şi cutii de lemn sau carton, având de obicei de la 3 la 7 niveluri, reprezentând straturile existenţei după tradiţia catolică.

 

În expoziție va fi realizat un astfel de altar în amintirea scriitorului mexican Carlos Fuentes şi a etnomuzicologului român Constantin Brăiloiu.

 

Expoziția va putea fi vizitată până pe 11 noiembrie 2012, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

 

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, www.meidaiq.ro.