RECUPERAREA MODELELOR STRĂBUNE

Expoziţie în Sala Acvariu, perioada 23 octombrie – 29 octombrie 2012

Vernisaj: marţi, 23 octombrie 2012, ora 17.00

 Fundaţia Social-culturală pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, acţiune” organizează, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român expoziţia Recuperarea modelelor străbune.

http://broderie.fundatia-iuga.ro/

foto Lucian Muntean

În deceniul șapte al veacului trecut, a fost achiziționată pentru viitorul Muzeu de Etnografie de la Baia Mare o colecție de peste 200 de „pogmate” sau „cârpe de modele”.

În primăvara acestui an, mulțumită proiectului cultural „RECUPERAREA MODELELOR STRĂBUNE – din sertarele muzeului – de la bunici la strănepoți” – finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a venit vremea ca modelele să facă o cale întoarsă, înspre lumea satelor și orașelor maramureșene și, acum, spre lumea largă.

După ce au fost prelucrate, modelele au fost date pentru a fi refăcute sau recreate de către copiii din Cercurile de Creație din școlile partenere: Șișești, Șurdești, Dănești, Bontăieni, Sighetul Marmației, dar şi studenților de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, precum şi meșterilor maramureșeni.

Expoziția găzduită de Muzeul Naţional al Ţăranului Român prezintă lucrările și creațiile realizate de copiii din cele patru Cercuri de creație, de meșterii maramureșeni, de studenții clujeni, precum și imagini din timpul proiectului și, bineînțeles, modelele ce și-au reînceput calea spre oameni.

Tinerii au lucrat cu drag și bucurie, iar speranța noastră constă în permanența vechilor simboluri, fiindcă „Viitorul aparține acelor care își respectă identitatea prin continuarea tradiției”.

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

 

Partenerii proiectului:

Fundaţia Social-Culturală pentru Democraţie “identitate, unitate, generozitate, acţiune”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Baia Mare; Muzeul Naţional al Țăranului Român, București; Universitatea de Arte și Design, Cluj Napoca; Școala cu clasele I-VIII Vasile Lucaciu, Șișești; Școala de Muzică și Arte Plastice, Sighetul Marmației; Asociația Creatorii frumosului, Tisa.

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Radio Romania International, RFI, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, HotNews, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ.