Simpozionului de artă contemporană artFORest continuă!

 

A XXVIII-a ediție a Simpozionului de artă contemporană artFORest continuă tradiţia seriei de simpozioane iniţiate de Muzeul de Artă Comparată Sângeorz Băi, care au căpătat, de-a lungul timpului, renume internaţional.

Ediţia din 2017 se întemeiază pe principiile fondatoare care guvernează evenimentele organizate de muzeu, şi anume unitatea prin diversitate. Pornind de la multitudinea stilistică a artiştilor invitaţi, care interferează pozitiv cu mediul natural ideal, transformându-l într-un spaţiu de creaţie comun, în ediția din 2017 artiștii vor utiliza metalul (corten), lemnul, fierul forjat și lutul. Nu va exista, totuși, o tematică impusă, artiștii invitați fiind liberi să aleagă orice subiect doresc.

Proiectul ,,NIT” se concentrează în jurul ideii de revitalizare a tehnologiilor tradiționale de prelucrare a fierului și de integrare a lor în cadrul artei contemporane; el se dorește o alternativă tehnologică și plastică pentru realizarea unor structuri spațiale din fier forjat, prin utilizarea în exclusivitate a uneltelor și tehnicilor tradiționale de fierărit (ciocane, clești, dălți, dornuri, nituri, foale, prelucrare la cald etc.). Importantă este și latura performativă a artistului care, pe parcursul realizării lucrării, creează un spectacol. Simpozionul va avea drept rezultat organizarea unei expoziţii de grup, găzduite de Secţia de Artă a Complexului Muzeal Județean, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz – Băi, și, ulterior, la București, precum și publicarea unui catalog al simpozionului. De asemenea, lucrările vor constitui patrimoniul secţiunii de land art a Muzeului de Artă Comparată Sângeorz – Băi, unică în România.

Printre invitații la Simpozion se numără artiști precum Nicolae Fleissig (Franța), Marton Viorel Simion, Cătălin Oancea, Marius Purice, Elena Scutaru, Marcel Scutaru și Maxim Dumitraș.
Evenimentul se desfasoara sub patronajul Institutului Cultural Roman,Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Complexul Muzeal Bistrita-Nasud in perioada 1-15 august pe Domeniul Artelor din Dosul Garciului.

Foto – David Bodescu