Uniunea Artiştilor Plastici din România, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Faber Studio, Anaid Art Gallery şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică

vă invită joi, 06.12.2012 ora 18:00 la vernisajul expoziţiei
Istorii contemporane în atelier: perspective artistice şi ştiinţifice

Expoziţia va fi deschisă în perioada 06.12.2012 – 19.12.2012.

Centrul Artelor Vizuale
(Cǎminul Artei)

parter – etaj
Str. Biserica Enei, nr. 16

Proiect: Contemporary Visual Art Conservation Platform (VisART)
„This work was supported by a grant of the Romanian National Authority for Scientific Research, CNDI– UEFISCDI, project number PN-II-PT-PCCA-2011-3.2-0342”

Expun artistii: Florin Bican, Francisc Chiuariu, Nicolae Comanescu, Suzana Dan, Bogdan Mateias, Valeriu Mladin, Florica Preventa, Alexandru Radvan, Gheorghe Rasovszky, Tara.

ARGUMENT

Prezenta expoziție reunește primele rezultate ale proiectului VISART. „Istorii contemporane în atelier: perspective artistice și științifice“ asumă explicit o dimensiune interdisciplinară, reunind mai multe tipuri de cercetări (de la „artistic research“ la știința de laborator). Miza comună a fost interesul pentru arta contemporană, generat din perspective distincte (artist, curator, galerist, critic, istoric, restaurator, colecționar, fizician), care se întâlnesc în încercarea de a descifra mecanismele experimentelor ce diferențiază și individualizează aspecte ale artei contemporane. O primă etapă s-a oprit, poate previzibil, asupra picturii și a tehnicilor folosite în mod predilect (ulei, acrilic, dar mai ales diverse tenici mixte și amestecuri neașteptate), precum și asupra unor tehnici aplicate pe suportul de hârtie.

Artiștii selectați sunt prezentați acum, poate pentru prima dată la noi, dintr-o perspectivă diferită: aceea a opțiunilor tehnice, devenite o „marcă“ personală, distinctă. Adrian Guță și Diana Dochia au realizat selecția lucrărilor prezentate, cele mai multe dintre ele fiind și obiectul cercetărilor de laborator realizate la INOE, de grupul de specialiști coordonați de Roxana Rădvan.
Ceea ce particularizează această expoziție este dubla realitate a imaginii: există, pe de o parte, operele concrete, secondate însă de o prezență virtuală, generată de cercetările de laborator. Se creează astfel un efect surpinzător prin dezvăluirea unei fețe „invizibile“ a obiectului artistic.

Textele catalogului depășesc (cronologic și problematic) limitele expoziției. Nucleul îl reprezintă, fără îndoială, fișele de laborator, în jurul cărora s-a constituit discursul celorlalți, de la investigările Ioanei Beldiman și Sorinei Gheorghiță, privind doi „clasici“ moderni, Corneliu Baba și Ion Țuculescu, până la textele artiștilor implicați, direct, sau indirect, în proiect. Mărturiile lor au o valoare documentară certă, care completează fericit demersurile celorlalți „actori“.

În acest sens, „atelierul“ trebuie înțeles ca spațiu de creație, dar și ca „laborator“ de cercetare științifică: ambele produc „istorii“, devenind „locuri ale memoriei“ noastre comune.

foto Lucian Muntean