Adalgiza Harabagiu s-a născut la București în 1964. A absolvit Liceul de arte plastice ”Nicolae Tonitza” și apoi a studiat la Universitatea Națională de Arte București, secția Pictură, absolventă a promoției 1995.

Este membră UAP, departamentul de Pictură din 1996.

“Magia lucrurilor – (Victoria ANGHELESCU – “Curentul”, 30 iulie 1998)

Galeria “Caminul Artei” gazduieste expozitia tinerei absolvente (1995) a Academiei de Arta din Bucuresti, Adalgiza Harabagiu. Eleva a pictorului Sorin Ilfoveanu, artista propune, in aceasta expozitie, pictura de o factura “clasica”, cel putin in ceea ce priveste genurile abordate si modalitatea figurativa de rezolvare plastica. Naturile statice domina expozitia, prezentand obiecte din realitatea imediata, cu predilectie obiecte anonime, daca se poate spune asa (scaune, legume: porumb, ceapa), sugerand un univers calm, domestic, in care lucrurile isi ocupa un loc dinainte stiut, devenind simboluri ale existentei. Bine individualizate, de multe ori inchise in contururi ferme, obiectele capata o anume monumentalitate, ca in renumitele “bodegones” spaniole. Constructia compozitionala este clara, precisa, conferind unitate fiecarei lucrari, in cateva dintre ele inlantuirea elementelor componente si folosirea albului si negrului ducandu-ne cu gandul catre preocupari de tip cezannian.

Esentialitatea conferita, in felul acesta, obiectelor vietii cotidiene este amplificata de rezolvarea cromatica. O gama sobra, ordonata in functie de o culoare dominanta, care indica si importanta acordata unei anumite forme in economia lucrarii, ne descopera un colorist rafinat la care tonurile, de obicei calde, au profunzimi semnificative. Investite cu un sens simbolic, picturile Adalgizei Harabagiu ne propun un univers existential fundamental, incarcat de certitudine, de echilibru. Sentiment rar intalnit in arta zilelor noastre.”

///

Vizita în atelierul din București a artistei a fost prilejuită de organizarea “Expoziției de Primăvară”, curatoriată de sculptorul Bogdan Breza. Acest proiect este susținut de UAP București și găzduit de Muzeul Țăranului Român. Specificul constă în faptul că la fiecare ediție anuală sunt invitați să expună noi artiști, care nu au mai expus anterior.  Aceștia fac parte din toate categoriile de vârstă, de la studenți-masteranzi până la seniori, acoperind toate mediile de expresie artistică – pictură, sculptură, arte decorative, instalație, grafică, fotografie și video. La finalul fiecărei ediții a fost tipărit un catalog.

///

Un portofoliu al artistei Adalgiza Harabagiu poate fi văzut aici: http://adalgiza.harabagiu.info/About.aspx

foto Lucian Muntean