RECHINII ROSII

Incepand de Marti, 12 octombrie 2010, Piata Presei Libere gazduieste, in cadrul „Proiect 1990”, ansamblul sculptural „Rechinii rosii”. Lucrarea „Rechinii rosii” apartine artistului Mihai Balko, iar initiatorul „Proiect 1990” este Ioana Ciocan, asist. drd. in cadrul Universitatii Nationale de Arta Bucuresti.

„Rechinii rosii” este un discurs ironic la adresa situatiei politice de după caderea comunismului în tarile din Europa de Est. Ansamblul arhitectural in care imi plasez lucrarea este unul cu trimitere directa la epoca comunista oferind cadrul ideal unui discurs plastic contextualizat. Rechinii rosii sunt istorie topita. Rechinii inoata in ape tulburi. Ei sunt fragmentele rezultate din destramarea stelei sovietice; reasamblarea acestor fragmente poate naste o alta structura totalitara. Rechinii graviteaza in jurul unei structuri politice neconturate pentru a o devora si a forma din nou intregul. Rechinii rosii sunt un avertisment, o atentionare. ” Mihai Balko.

„Rechinii rosii” este al treilea eveniment din „Proiect 1990”, lansat de Ioana Ciocan in ianuarie 2010, proiect ce marcheaza o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrari de arta contemporana pe soclul din Piata Presei, ramas liber inca din 1990.

foto Lucian Muntean

Proiect sustinut de Asociatia Volum Art
Parteneri media : Modernism.ro, Radio Romania Cultural