Regal după regal la Artmark.

După succesul Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism, Artmark scoate la licitaţie permisul de conducere al Reginei Maria

 

Rezultatele Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism din seara de 25 septembrie prefaţează cu fast unul dintre cele mai mediatizate evenimente ale pieţei de artă: cea de-a doua ediţie a Licitaţiei România Regală ce aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese care au aparţinut membrilor familiei regale, precum şi aristocraţiei româneşti. Permisul de conducere al Principesei Maria sau evantaiul Reginei Elisabeta sunt câteva dintre atracţiile evenimentului care va avea loc pe data de 4 octombrie, la  J.W. Marriott Grand Hotel.

 

Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism a deschis noul sezon al pieței de artă cu rezultate extraordinare. Cu o rată de adjudecare de 92,41% + 1 lot surpriză (loja „Regina Elisabeta”), licitaţia a înregistrat vânzări totale de aproximativ 1 milion de euro. Vedeta licitaţiei, capodopera Nud cu spatele de Nicolae Tonitza, a fost achiziţionată pentru suma de 140.000 de euro, fiind secondată de un alt Tonitza, Fetiţă în alb (67.500 de euro) şi de fermecătoarea Ciobăniţă a lui Nicolae Grigorescu (60.000 de euro). Unul dintre momentele inedite ale serii a fost „adjudecarea” la 1.300 de euro a unei loje cu patru locuri în sala de concerte a Ateneului, un abonament complet pentru stagiunea octombrie 2012 – iunie 2013 a Filarmonicii.

 

La doar o săptămână după acest succes, pe 4 octombrie, Artmark organizează al doilea eveniment grandios al toamnei: Licitaţia România Regală. 140 de loturi selecţionate din cei 80 de ani ai fascinantei monarhii româneşti vor fi atracţiile uneia dintre cele mai mediatizate licitaţii.

 

Permisul Principesei Moştenitoare, viitoarea Regină Maria (1875-1938), a fost eliberat de Touring-Club-ul german, filiala din München, în anul 1909. Maşina pe care o conducea principesa, după cum reiese din datele cuprinse în permis, era un Mercedes, model 35 H, nr. de fabricaţie 5060, serie a motorului 7798. Principesa Maria este una dintre puţinele femei care au străbătut, la acea dată, Germania la volanul unui automobil, lucru pe care nu şi l-a permis în România. Valoarea estimativă a acestui document este cuprinsă între 5.000 – 6.000 €.

 

Un alt obiect care a aparţinut unei îndrăgite regine a României este un rafinat evantai din fildeş. Acesta este inscripţionat în argint cu monograma Reginei Elisabeta, pseudonimul literar CS (Carmen Sylva). Feţele principale sunt din fildeş, una fiind decorată cu un frumos decor vegetal, iar inelul de prindere a lamelelor este din argint. Evantaiul este stil Art Nouveau şi datează din anul 1900. Preţul estimativ este 300 – 600 €.

 

Cel mai valoros lot al licitaţiei este Ordinul Ferdinand în grad de Colan, instituit în 1929, şi care valorează 25.000 – 45.000 €. Personalităţi precum Regina Maria, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu au fost printre puţinele care au primit această distincţie. Oferit celor care se distinseseră în lupta pentru realizarea Statului Naţional Român, ordinul cuprindea şase clase, trei inferioare şi trei superioare, gradul Colan fiind cel mai important.

 

Începând de joi, 27 septembrie, obiectele selecţionate vor putea fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviţă, iar pe data de 4 octombrie, expoziţia va putea fi vizată la J.W. Marriott Grand Hotel, locul de desfăşurare al licitaţiei.