Pentru un al doilea an, are loc o miscare globala care da glas problemelor locale prin muzica, arta, fotografie, poezie, mima si alte arte. Bucurestiul este, din nou, pe harta evenimentelor din cadrul miscarii “100 de mii de poeti pentru schimbare”.
La Bucuresti se reformuleaza puterea prin poezie
Anul acesta, ziua aleasa pentru evenimentul 100 de mii de poeti pentru schimbare este 29 septembrie. Nu mai putin de 800 de evenimente sunt programate in 115 tari din toata lumea. La Bucuresti, mai multi poeti se intalnesc sambata in Energiea pub (str Brezoianu 4) de la ora 17.00 pentru o dupa amiaza cu titlul “Poezie live: Reformularea puterii”. Evenimentul este prefatat de o prezentare a proiectului “Scriitori despre Autism” al asociatiei ATCA, un demers care a inclus fotografie de Alex Conu si participarea unor copii cu tulburari din spectrul autist ca si a scriitorilor Ana Maria Sandu, Claudiu Komartin si Razvan Tupa. Proiectul s-a desfasurat in aceasta primavara cu sprijinul site-ului Dilema Veche.

Versuri pe ecran
Printre poetii care vor citi pentru schimbare in Bucuresti se numara autori care abia au publicat primele carti (Silvia Gradinaru, Radu Nitescu, tausance) sau castigatori ai premiilor de poezie din ultimii ani (Adrian Dinis, Iulia Militaru) dar si autori mai putin cunoscuti publicului larg (Cristian Cotarcea, Anca Bucur).
Am cautat autori care au texte legate de problema puterii, fie ca vorbim despre o putere politica, sociala sau familiala afirma poetul Razvan Tupa, care a gestionat evenimentul de la Bucuresti. Anul acesta vom avea, din nou, proiectii video, Eliza Nicolaina venind cu niste clipuri de tipografie cinetica absolut surprinzatoare, chiar si pentru cei care ii stiu poezia. Regizorul  Dorel Mihaila a reusit sa gaseasca formule expresive pentru variantele video ale poemelor. In afara poetilor pe care deja i-am anuntat, la eveniment au promis ca vor veni si autori ca Gelu Diaconu, Dmitri Miticov, George Tei, Corina Bernic, Livia Stefan sau Peter Sragher si Floarea Tutuianu. Din partea Fabricii de literatura (fdl.ro), Victor Potra se ocupa de transmiterea in direct a evenimentului in mediul onine (http://www.ustream.tv/channel/fdl-ro-live) a incheiat Tupa.
Energiea pub, locul de desfasurare al evenimentului bucurestean a fost la inceputul secolului XX o tipografie si la intrare pot fi vazute cateva carti tiparite aici in primele decenii de dupa 1900.

Un proiect arhivat de Stanford University
“Lipsa de adaposturi, incalzirea globala, educatia, rasismul si cenzura sunt atacate prin concerte, lecturi, conferinte, ateliere, flash mobs si alte evenimente” anunta in acest an Michael Rothenberg, unul dintre fondatorii proiectului international. Acesta a conceput si anul acesta apelul prin care poetii din toata lumea erau invitati sa organizeze pe 29 septembrie un eveniment public de poezie dedicat schimbarii (sociale, politice, economice etc.). Ca si anul trecut, materialele legate de evenimentele din fiecare tara sunt arhivate la Universitatea Stanford din California. De altfel, universitatea americana este cea care a acreditat 100 de mii de poeti pentru schimbare  drept cea mai mare lectura de poezie din istorie.

http://poetic.ro/archives/3208